IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в еврозоната расте с най-бърз темп от над 5 години

Общият PMI индекс на Markit е достигнал 54,4 пункта за декември

13:26 | 04.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бизнесът в еврозоната финишира 2016 г. с най-силната си инерция от над 5 години, докато регионът се насочва към година на политическа несигурност, коментира Bloomberg.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit се е изкачил до 54,4 пункта през декември от 53,9 през ноември, съобщи компанията в сряда. Това е най-високата му стойност от 67 месеца и над оценката му от 15 декември.

Силата както на производствения сектор, така и на този на услугите се дължи отчасти на по-слабото евро, заяви базираната в Лондон компания в съобщението си. Икономическото разширяване се вижда и при „четирите големи“ страни, като Испания води, следвана с малка разлика от Германия.

Признаците за по-бърз растеж могат да предоставят здрава основа за икономиката на 19-те страни членки на еврозоната, докато тя се насочва към поредна година на потенциално бурна политика. Европейската централна банка (ЕЦБ) реши през декември да удължи програмата си за изкупуване на облигации до края на 2017 г. на фона на слабата основна инфлация и несигурността от задаващите се национални избори и от началото на преговорите по условията за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

От решението насам ценовият натиск се е увеличил заедно с ръста на цените на енергията. Във вторник Германия обяви инфлационен темп от 1,7% за декември, което е над оценките на икономистите и близо до целта на ЕЦБ. Markit заяви, че разходите за производство в еврозоната са се повишили миналия месец до най-високото си ниво от средата на 2011 г.

„Последните данни за PMI индекса сигнализират за дори по-силен край на 2016 г. от предварителните изчисления, макар че дали това осигурява изключително нужния трамплин за възстановяването на еврозоната и допълнителна инерция през 2017 г. остава несигурно“, каза Крис Уилямсъм, главен бизнес икономист в IHS Markit. “До голяма степен това зависи от политическите събития през предстоящата година“.

Показателят за услугите обаче леко се понижава спрямо предварителните данни през декември, съобщи още компанията, до 53,7 пункта от 53,8 пункта през ноември. На 2 януари Markit съобщи, че производственият индекс е скочил до най-високото си ниво от април 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Европейските политици не зачитат, че при запазване на грешно управление на европейска парична система, за постигане на обществен просперитет няма решаващо значение колко ще е икономическия растеж. При наличните условия европейците са със съдба на жертви и съпътстващи болезнени щети. В обстановка на сегашната държавна грешка хората, колкото повече работят за постигане на обществен икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи се развива и съпътстващите злини са по-болезнени.Същественото за спасение на Европа от актуални злини е какво (грешно или подобрено) управление на европейска парична система се прилага.За устойчив европейски просперитет е необходимо подобрено управление на европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
еврака трьгна на горе долара нещо я закзса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още