fallback

Емил Хърсев: ЕЦБ ще продължи да изпълнява фискални функции

Отрицателните лихви не са нормално състояние на пазара, е на мнението на финансиста

13:03 | 27.10.17 г.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги потвърди това, което подозирахме, а именно, че ЕЦБ ще продължи да изпълнява чисто фискални функции, защото това е дълбокият смисъл на ниските лихви – измиване на стария дълг и облекчаване на дълговата ситуация на държавите в Европейския съюз. Това коментира финансистът доц. Емил Хърсев в ефира на „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Марио Драги не каза нещо ново за финансовите пазари. Той обеща до септември догодина ситуацията да остане почти същата – с широко отворена врата по отношение на политиката на лихвите, за да останат ниски, и да продължи начинът, по който се води монетарната политика в еврозоната, смята финансистът. – Всеки, който получава кредит от ЕЦБ, било то държава или корпорация, получава една субсидия. Реалните лихви са ниски“.

Хърсев смята, че отрицателните лихви не са нормално състояние на пазара.

„Те са провал на кредитния пазар с много тежки последици“, убеден е той и посочи, че ЕЦБ ще бъде принудена да увеличи изкупуването на корпоративни облигации.

Вдигането на лихвите ще се отрази на бюджета на три държави и те ще влязат в недопустима зона на дефицит, предупреди финансистът.

Какви ще са последствията от промените при провеждане на политиката за нови количествени улеснения? Достига ли се пределът на закупените облигации при превръщането на държавен дълг в корпоративен?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:41 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още