IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЕЦБ за стимулите тласна европейските индекси нагоре

Еврото обаче поевтиня с около 1%

19:49 | 26.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха търговската сесия в четвъртък с повишения, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) удължи срока на програмата за стимули, но сви наполовина месечния обем изкупувани активи, съобщи CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 отчете ръст, след като почти всички сектори се търгуваха на положителна територия.Британският FTSE 100 нарасна с 0,53%, германският DAX се повиши с 1,39%, а френският CAC прибави 1,5% към стойността си.

До края на 2017 г. планът за количествени улеснения продължава с месечен темп от 60 млрд. евро, а от януари тази сума ще бъде 30 млрд. евро.

ЕЦБ удължава срока на действие на плана за стимули до септември 2018 г., но може да го удължи и още, ако е необходимо.

След обявяването на решенията на ЕЦБ еврото поевтиня спрямо щатския долар с около 0,98%. Към 19:25 часа спадът при европейската валута е с 1,02% до 1,1691 долара за едно евро.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че институцията остава предпазлива, въпреки че вече начерта плана за излизане от мащабната програма за стимули в еврозоната.

В същото време сезонът на отчетите продължава да влияе върху нагласите на инвеститорите, след като нова порция компании публикува финансови резултати. И в Европа, и в САЩ, технологичните компании бяха най-зле представящите се в ранната следобедна сесия, понижавайки се с повече от 0,6%, повлечени надолу от Nokia.

Акциите на финландската компанията поевтиняха със 17%, след като тя отчете по-висока от очакванията печалба за тримесечието, подпомогната от решение по дело за патентно лицензиране, но предупреди, че основният ѝ пазар за мрежово оборудване е изпълнен с повече предизвикателства и ще се свива и през 2018 г.

В съшото време банковият сектор се търгува с ръстове, въпреки по-ниските от очаквания резултати в сектора.

Германската банка Deutsche Bank обяви, че нетната ù печалба за третото тримесечие е нараснала над два пъти, макар че приходите са спаднали значително. Акциите й поевтиняха с около 1%, като германският кредитор остана по-малко привлекателен от своите международни партньори.

Печалбата на Barclays за тримесечието също остана под очакванията на пазара. Британската банка отчете по-ниска от очакванията печалба преди данъците за третото тримесечие в размер на 1,1 млрд. паунда (1,46 млрд. долара), след като слабото представяне на търговията в инвестиционното ѝ банкиране е свило резултатите на групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още