IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: България вече трябваше да се е присъединила към еврозоната

България доказа, че ще може да функционира добре в еврозоната, коментира Жолт Дарваш от икономическия мозъчен тръст Bruegel

12:26 | 08.12.17 г. 23
Анализатор: България вече трябваше да се е присъединила към еврозоната

България вече трябваше да се е присъединила към еврозоната, защото 20 години страната поддържа валутен борд, а това е най-силната форма на фиксация на валутния курс. Това коментира Жолт Дарваш, старши сътрудник в икономическия мозъчен тръст Bruegel, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това означава, че България не печели от независима фискална политика, но в същото време, тъй като е член на ЕС, тя печели от членството си“, уточни анализаторът.

Дарваш смята, че за България е много важно и ще бъде много по-добре, ако се присъедини към еврото.

„България вече доказа, че ще може да функционира добре в еврозоната“, категоричен е той и напомни добрите макроикономически показатели.

Според него причината България още да не е член към еврозоната е, че ЕЦБ и някои страни от еврозоната не искат България да се присъедини към ЕRМ 2.

„Трябва да има повече желание от страна на настоящите членове на еврозоната да разрешат на България да се присъедини. Ако те позволят тя да се присъедини към ЕРМ 2, две години по-късно България ще може безпроблемно да стане част от еврозоната“.

По думите му ако България не се присъедини към еврозоната, “няма да може да се облагодетелства от достоверността на ЕЦБ”.

„ЕЦБ е надзорник на банките в еврозоната и тя се справя по-добре с тази роля от надзорниците на българските банки. През последните години България имаше сериозни проблеми в банковия сектор. Един по-силен надзорник може да предотврати това“, смята Жолт Дарваш.

Какви промени могат да се очакват при започналите реформи в еврозоната? Кой е липсващият механизъм за защита на депозитите в евродоната? Какви подобрения трябва да се направят, за да се подобри еврозоната? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

13
rate up comment 43 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Четирите "хилки нетоу" на "хиляда и кусур км. северозападно от ***" моеш да ги земеш за два и "кусур" меСца отворко ... ха стар краставичар си тръгнал краставици да продаваш , аре у лево...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 45 rate down comment 5
lozkhris
преди 6 години
Ми стой си на северозапад с афганистанците...Голям праз, че вземаш 4 хилки...След данъците / щот помощите за мюзлитата ТИ ги плащаш / ти остават 2 хилки и като си платиш мизерната квартирка, водата, тока и останалите данъци ти остават я има 1000, я не... С тех можеш да си избършеш..знаеш какво. При това ако си ял:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 36 rate down comment 13
krasssen
преди 6 години
Клатят ми дедовеца на хиляда и кусур км. северозападно от *** за 4 хилки нетоу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 49 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
И ше се наместят европейските ... "измами от ***" винаги ше има , просто по парфюмирани ...по европейски ше те клатят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 46 rate down comment 10
krasssen
преди 6 години
Европейски щати с финансов министър и прокурор ще изметат олигарси,мафиоти и доносници с протектирания им'' бизнес ""и измами от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 43 rate down comment 13
kane
преди 6 години
Това означава, че България не печели от независима фискална политика, но в същото време, тъй като е член на ЕС, тя печели от членството си, уточни анализаторът100% в десятката е горното му изречение!България губи ужастно много от борда в който е!За България най-добрия вариант е:1. Да бъде без борд и със собствен лев!но тъй като явно българите не са достатъчно качествени да правят това, както много други малки страни го правят, то за България ВТОРИЯ по добър вариант е:2. ЕЗНай-лошия вариант от трите е да продължава да бъде в борда!Най-големия плюс и независимост за една страна е собствена конвертируема валута, в случая ЛЕВ, който да може да манипулира както намери за добре във добри времена, както и в лоши. Но българите НЕмогат дори да опитат да направят това, А как ли да го направят тогава!? ..е за неспособните има и други компромисни варианти - борд и евро, от който еврото е по-добрия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 38 rate down comment 5
fri
преди 6 години
За да се е присъедини към еврозоната, първо трябва да си оправи банките, за да може да се облагодетелства от достоверността на ЕЦБ.- те. ЕЦБ да гарантира влоговете :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 43 rate down comment 14
lozkhris
преди 6 години
Значи по нечия логика и в САЩ са корумпирани престъпници и общество от жалки, тъъъпи мизззерници?!... То си е така де, ама доларът не е вързан за еврото, нали? Валутният борд трябваше да спаси финансовата система от колапса на Виденовите куфарчета. Тогава de fakto нямаше частна собственост. Да , тя сега е пак в ръцете на ***, ама икономиката на Бг е реално призната пазарна. Така че хиперинфлация се предизвиква от мегапечатане, а такова, дори и без валутен борд, ЕЦБ няма да позволи на централна банка на страна, членка на ЕС, капиш?Другият тънък момент е промяна на фиксирания курс - вместо на 1.955, еврото може да се закове на 2.3 лв. Това е една контролирана инфлация от 30%, която моментално ще свали цената на труда драстично за външните инвеститори, ще оскъпи вноса,ще повиши вътрешното производство,ще увеличи износа и ще привлече инвестиции....стига да има кой да осигури добрата финансовата и данъчна среда. Само че просперираща бг-икономика на никого не е нужна. В мътни води се краде. Така че нищо от гореизброеното няма да се случи, а ние в борда ще продължаваме да си броиме стотинките и да слушаме тъъпните на ББ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 11
abdul
преди 6 години
Ти искаш да ми кажеш че в гърция са високоморални индивиди, не са корумпирани престъпници и общество от жалки, ттъпи мизерници?Аз пък щи кажа, че кучето скача според тоягата :-).И ако тия пеевски ковачевци знаят къде е "тоягата", то уверявам те ще скачат по нея. Нещо повече - те добре знаят къде е тоягата, щом още не са изяли пердаха. Но! Знаят и че ако направят КТБ2 вероятността да оцелят тоягата ич не е малък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 65 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
abdul - как пък не разбрахте за толкова време, че свободата (във всяка една форма) и демокрацията са за високоморални индивиди, не за корумпирани престъпници и общество от жалки, ттъпи мизерници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още