IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: България вече трябваше да се е присъединила към еврозоната

България доказа, че ще може да функционира добре в еврозоната, коментира Жолт Дарваш от икономическия мозъчен тръст Bruegel

12:26 | 08.12.17 г. 23
Анализатор: България вече трябваше да се е присъединила към еврозоната

България вече трябваше да се е присъединила към еврозоната, защото 20 години страната поддържа валутен борд, а това е най-силната форма на фиксация на валутния курс. Това коментира Жолт Дарваш, старши сътрудник в икономическия мозъчен тръст Bruegel, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това означава, че България не печели от независима фискална политика, но в същото време, тъй като е член на ЕС, тя печели от членството си“, уточни анализаторът.

Дарваш смята, че за България е много важно и ще бъде много по-добре, ако се присъедини към еврото.

„България вече доказа, че ще може да функционира добре в еврозоната“, категоричен е той и напомни добрите макроикономически показатели.

Според него причината България още да не е член към еврозоната е, че ЕЦБ и някои страни от еврозоната не искат България да се присъедини към ЕRМ 2.

„Трябва да има повече желание от страна на настоящите членове на еврозоната да разрешат на България да се присъедини. Ако те позволят тя да се присъедини към ЕРМ 2, две години по-късно България ще може безпроблемно да стане част от еврозоната“.

По думите му ако България не се присъедини към еврозоната, “няма да може да се облагодетелства от достоверността на ЕЦБ”.

„ЕЦБ е надзорник на банките в еврозоната и тя се справя по-добре с тази роля от надзорниците на българските банки. През последните години България имаше сериозни проблеми в банковия сектор. Един по-силен надзорник може да предотврати това“, смята Жолт Дарваш.

Какви промени могат да се очакват при започналите реформи в еврозоната? Кой е липсващият механизъм за защита на депозитите в евродоната? Какви подобрения трябва да се направят, за да се подобри еврозоната? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 67 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
ДА БЕ......, да отвърже обменния си курс за да може едни наши ггадове и престъпници като Дебелия Пеевски, Ковачки и ред други ммръсници да предизвикат за пореден път хиперинфлация та да може в суматохата да изчистят едни дългове за сметка на гглупаците!!! Никакво пипане на борда докато не влезем в еврозоната и не започнат оттам да ни надзирават, съдят и дисциплинират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 20
abdul
преди 6 години
"ЕЦБ е надзорник на банките в еврозоната и тя се справя по-добре с тази роля от надзорниците на българските банки. През последните години България имаше сериозни проблеми в банковия сектор."Ако в България се случи нещо подобно още веднъж народа ще изкорени целия политически елит принудително и елита това го знае, затова най-печелившия ход е откачане от валутния борд и възползване на максимум от възможностите за свобода в ЕС през оставащите му години живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 21
abdul
преди 6 години
България трябва да отвърже обменния си курс от борда (ако не изцяло, поне частично) и да води адекватна финансова политика.България трябва да даде възможност на азиатски инвеститори да развиват индустрия тук и да продават в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още