fallback

Анализатор: Инфлацията ще се върне в приемливи граници след 2023 г.

Демографският фактор и високото ниво на дълг ще определят дефлационните процеси в дългосрочен план

22:10 | 04.11.21 г. 2

Федералният резерв наблюдава не само инфлацията, но и пазара на труда и техните модели показват, че дългосрочно инфлацията ще се върне към целта от 2-2,5% през 2023 г., което е техният таргет. След това инфлацията ще се върне в приемливи граници. Това коментира Красимир Йорданов, основател и собственик на KY Research, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Тези дефлационни процеси ще бъдат движени от два основни фактора в дългосрочен план - демографският фактор и високото ниво на дълг в системата. Това автоматично означава, че може да очакваме слаб икономически растеж", коментира анализаторът. 

През 2022 г. инфлацията би трябвало да се задържи на ниво около 5%.

До края на 2021 г. и през 2022 г. голям натиск ще оказват цените на енергоносителите и проблемите с вергиите на доставки. С ваксинацията в САЩ и отварянето на икономиката може да се очаква преливане на потребителски и бизнес разходи от пазарни стоки към услуги и отслабване на натиска на потребителската инфлация над стоките. Всичко това зависи дали няма да има допълнителни проблеми с коронавируса, уточни Йорданов.

"ЕЦБ не вижда риск инфлацията да е циклична, а е породена от еднократни фактори - енергийната криза, безработица, веригата на доставки", каза още гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още