IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще завърши зелената търговска война между Запада и Китай

ЕС и САЩ искат от Пекин да играе честно с електромобилите, коментира д-р Румена Филипова, председател на Института за глобални анализи

22:11 | 17.05.24 г. 1

Големите мита водят до свръхпродукция в Китай и съответно няма достатъчно голямо местно потребление на електромобилите – това води до наводняване на пазарите в Европа и Америка като те се продават на много по-ниски цени. Налагaнето на нови мита от САЩ за зелени технологии от Китай е част от глобалното противопоставяне между Запада и Пекин, като основният аргумент е, че китайските субсидии са нечестна конкуренция. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи д-р Румена Филипова, председател на Института за глобални анализи.

Тя посочи, че сега са възможни реципрочни действия от Китай, а ЕС ще решава до 4 юли дали да въведе мита.

„И Америка, и Европа искат да създадат собствено производство на електромобили, за да се повиши конкурентоспособността, а това е свързано и с критичните суровини. Това е въпрос на геополитика“, анализира ситуацията д-р Филипова.

Тя обясни, че докато позицията на Брюксел за заплахата на китайските електромобили и зелени технологии спрямо местните бизнеси е близка до тази на Вашингтон, различни държави в ЕС имат собствени мнения. „Унгария привлича китайски инвеститори и изгражда завод на BYD, като се очаква да започне строежа и на ново производство на батерии“, даде пример д-р Филипова.

По думите ѝ китайската позиция за войната на Русия в Украйна е изключително важна за Европа и няма как Украйна да не е част от отношенията Брюксел – Пекин. И напомни, че в същото време икономическите различия бяха една от важните точки при скорошното посещение на Си Дзинпин в Европа, така че "почти няма области, в които да няма конфликт".

„Сътрудничеството не е на много високо ниво, за да може да се очаква, че Китай ще повлияе на Русия. Тенденцията на задълбочаване на отношенията между Пекин и Москва продължава", прецени анализаторът.

Д-р Руменова спомена, че докато преди десетилетие се говореше, че сътрудничеството между Русия и Китай не е на особено силна база и те могат да си сътрудничат само в определени ограничени рамки, това „много се промени през последните години, особено след 2022 г. и войната на Русия срещу Украйна“.

Според анализатора фактически Пекин и Москва са стратегически съюзници със задълбочени икономически взаимоотношения и военно сътрудничество, „тъй като са обединени от основни идейни цели – противопоставянето на Запада в геополитически план“.

„Техните визии за вътрешната политика са тотално различни, тъй като се базират на авторитарни режими“, отбеляза Румена Филипова.

Какво е бъдещето на търговските отношения между ЕС и Китай? За какво се договориха Владимир Путин и Си Дзинпин може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 4 седмици
Д-р Румена ... много хубава блузка , точно до където трябва и точно колкото трябва , и с това потрепване на къдриците , и с тази усмивка ,и този тембър ... по цял ден мога да слушам да ми обяснява международното положение ... ашколсун ... !! ... ако може и мусака да прави ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още