IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla може да изгради център за обработка на данни за своите електромобили в Китай

Остава неясно дали компанията ще разчита само на това решение или ще трансферира данни извън страната

15:29 | 17.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. напредва с плановете за стимулиране на глобалното развитие на своята система за подпомагане на водача чрез данни, събрани от нейните превозни средства в Китай. Въпросните данни ще могат да бъдат обработвани в страната, част от стратегическа промяна на главния изпълнителен директор Илон Мъск, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

В тази връзка Tesla разработва планове за обособяване на център за данни в Китай, който да обучава алгоритъма, необходим за подобрени автономни превозни средства, добавят източниците.

Доскоро Tesla се съсредоточаваше върху усилията си да получи одобрение от китайските регулатори за прехвърляне на данни, генерирани от нейните електромобили в Китай извън страната за своята система „Пълно самостоятелно шофиране“ (Full Self Driving - FSD).

Не е ясно дали Tesla ще продължи и с двете опции за обработка на данни за системата в Китай - трансфер на данни и локален център за данни - или ще разработва паралелни планове като защита от риск.

Усилията на Tesla подчертават стремежите на производителя на електрически превозни средства да постигне пробив по темата в момент, когато търсенето на електромобили се забавя, а конкуренцията на пазара се ожесточава.

Планът на компанията за по-ефективно използване на данните от превозните средства в Китай за разработване на изкуствен интелект набира скорост, докато правителството на САЩ се опитва да ограничи трансфера на данни от американски фирми към Китай.

Tesla не успя да предложи пълната версия на FSD в Китай, която струва почти 9000 долара.

Един по-широк пазар за FSD в Китай би осигурил възходящ тласък на приходите и печалбата на автомобилния производител в момент, когато представянето му е застрашено от съперници като BYD.

Създаването на център за данни в Китай за разработване на FSD ще изисква Tesla да работи с китайски партньор, посочват източниците. Съществува и потенциално предизвикателство при намирането на подходящ хардуер.

Междувременно Tesla отчете 18% спад на доставките на произведени в Китай електромобили до 62 167 броя през април. За сравнение, основният конкурент на компанията в Китай BYD продаде 312 048 превозни средства, включително модели към сериите Dynasty и Ocean. Това представлява ръст от 48,97% спрямо април 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още