fallback

Докъде ще стигне конфронтацията между САЩ и Русия?

Случващото се е резултат на продължителни процеси, развивали се през последните 20 години, твърди Любомир Кючуков

11:15 | 08.02.22 г. 3

Големият геополитически проблем в момента е докъде може да нараства спиралата на конфронтацията. На даден етап тази конфронтация и трупането на оръжие има тенденцията да се самодинамизира и има опасност да излезе от контрол. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, директор на Институт по икономика и международни отношения и бивш зам.-външен министър. 

Точно за това сега наблюдаваме политически ажиотаж, защото тази опасност стана много видима, коментира гостът.

„Всичко това, което се случва в международно отношение, е резултат на продължителни процеси, развивали се през последните 20 години - след първите десет години на международен хаос. След това, в началото на века, Русия и НАТО отново откриха, че са си нужни едни на други като врагове", обясни той.

След това започна този процес, който наблюдаваме, и който постепенно ескалира, допълни гостът.

„Имахме два паралелни процеса - САЩ утвърждаваха своята доминация в света като единствен полюс след разпадането на двуполюсната система. Русия се опитваше да утвърди своята държавност в рамките на територията на собствената си държава. От едната страна, се получиха Афганистан, Ирак, Сирия и т.н., а от другата страна, застана Чечня. Тези два процеса бяха еднопосочни, но се развиваха на различни равнища - едното на глобално, а другото на национално. Оттам се родиха Южна Осетия, Абхазия, Крим и Донбас. Точно това в момента наблюдаваме“, обясни Кючуков.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още