IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин още може да излезе сух от кризата в Украйна, но дали го иска?

Няма натиск за инвазия от страна на руснаците, което може да запази имиджа на руския президент, дори и да се откаже от нападение

08:48 | 08.02.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин все още може да излезе сух от кризата в Украйна, отказвайки се от нападение и без да показва слабост, пише в коментар CNBC. Въпросът обаче е дали той иска такъв развой на ситуацията.

В момента светът очаква да чуе отговора на Русия на писмото от Вашингтон, в което беше посочено, че искания от сорта, че Украйна няма да стане част от НАТО, са неизпълними. Преди дни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че руският президент е прочел писмото на САЩ, но не може да бъде очакван незабавен отговор. Преди часове от Вашингтон коментираха, че имат писмо от Путин, но отказаха да коментират съдържанието му.

На този етап Русия многократно отрича, че подготвя военна акция в Украйна, но въпреки това разположи 100 хил. военни и техника по границата със страната. В допълнение има разположени военни части и в Беларус - един от най-близките съюзници на Москва.

Колко далеч може да стигне Владимир Путин в тази игра и по-важното - дали може да се върне обратно, остава несигурно за анализаторите. Според наблюдателите руският президент все още може да излезе сух от водата. Той има железен имидж в Русия - Кремъл има възможността да контролира вътрешните критики срещу президента. Затова и може да си позволи маньоври, без да губи от своя имидж и това да бъде прието като признак за слабост сред руснаците.

Единственото условие обаче е Владимир Путин да го поиска, категорични са анализаторите.

Иронията в ситуацията е, че колкото повече военни струпва НАТО в Източна Европа и колкото повече са заплахите за санкции срещу Русия, толкова по-ограничени са ходовете на руския президент назад.

"Нови обширни санкции биха направили по-трудно и по-малко желано от гледна точка на Путин оттеглянето, макар че Западът досега подчертава, че те биха били в отговор на руски действия, а не превантивни", коментира Максимилиан Хес от Института за външнополитически проучвания.

Според експерта действията на Русия ще се ограничат до опит да анексира Донбас - така хем ще бъде спечелена проруска територия, хем дестабилизирането на Украйна ще бъде сигурно. От друга страна с не толкова мащабна операция и санкциите срещу Москва може да бъдат по-ограничени.

Преди време Владимир Путин описа разпада на СССР като една от най-големите катастрофи на 20 век и посочи, че търси обединението на Русия и Украйна - две страни, които споделят исторически, културни и лингвистични връзки. Именно тази близост обаче може да се окаже спирачката, която да натиснат руснаците на плановете за инвазия.

В страната няма никакъв натиск срещу Пунин за нападение, дори напротив - деескалация би била добре приета от хората, коментира Анотн Барбашин, редакционен директор в руското политическо издание Riddle.

Политическият елит обаче е този, който желае война в Украйна, смятат анализаторите. От друга страна Владимир Путин има своите механизми, за да потуши разногласията по върха, допълва още CNBC.

Не всички наблюдатели обаче смятат, че военната инвазия може да се размине. Според Иън Бремър, основател и директор на консултантската компания за политически рискове Eurasia Group, руският президент подготвя руското общество за военната операция чрез демонизиране на Украйна и Запада. Инвазията не означава само навлизане в Украйна, но също така и разполагане на военни части и ядрено оръжие в Беларус или намеса в зони, в които Запада има влияние от години - например Куба и Венецуела, казва Бремър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 2 години
Хаха....в инвестора имате вътрешно състезание да по-*** заглавие ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Видял си грънци. Путин още не е започнал вразумяването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Абе като ти чета фантасмагориите, не е Путин психопатя. Словоохотлив невежа, заеми се с някаква общественополезна дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Айде стига с тезата че, Европа била подчинена на САЩ. Значи малка Севрна Кореа с две атомни бомби или ислямски Иран без една атомна бомба могат да са независими и да се опълчват на САЩ а Европа не може. Държави като Франция и Великобритания, които са огромни икономики и имат атомни, водордни и термоядрени бомби достатъчно да унищожат всяка една държава са васали на САЩ, така ли? Ти кво си мислиш че на Китай и Русия им се налага да имат съюзници, но САЩ могат да се борят сами срещу всички? Еми не могат, Много от войните които водят САЩ са инициирани и от полза за други държави от НАТО, а най голяма част от смеката я плащат американците. Войната в Украйна не е започната от САЩ. Не си мисли че европейците, руснаците и китайците са невинни добри хорица, историята показва друго. Американците още много войни имат да водят до като стигнат бройката на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
А вам Путин не нравиться? . . https://m.youtube.com/watch?v=7H7YLdyzt3w . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
valentino29
преди 2 години
Четейки заглавието"Путин още може да излезе сух от кризата в Украйна, но дали го иска?",се сещам че Путин е президент Руската федерация,не на Украйна, Зеленски се е намокрил,не ли! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
През цялото време на този вече 8 годишен конфликт в Украйна (с прекъсване по от 4 години по времето на Тръмп) съм се питал защо властите в САЩ влагат толкова много усилия и ресурс в него? Защо изобщо го започнаха и доведоха до сегашното състояние? Каква ще да е ползата им от него? Накратко какъв е интересът им? Нямам отговор. Имам само редположения. Една от хипотезите е, че САЩ искат да създадат и замразят непреодолим конфликт в центъра на Европа. И искат да го направят така, че да отслабят Русия, поела по някакъв неоимперски път, както прави и Турция в момента. В добавка получават и една задължена и значи подчинена на САЩ Европа на запад от руската граница. Но защо им е този замразен конфликт след като е ясно, че Русия ще се сближи с Китай и те ще се изправят пред един много силен тандем. Е, поне така изглежда. Трябва да има много, много сериозна причина. Единственият отговор, който намирам, но който ми изглежда безсмислен е, че САЩ искат да избегнат възможно икономическо обвъзване на Русия, Украйна и ЕС. Това икономическо "овъртолване" ще направи това, че страните в Европа ще са обвързани с общи икономически интереси след време те лесно могат да прераснат и в общи политики. Тогава се получава един ресурсен, икономически и военен гигант, който ще стане по естествен начин новия хегемон в света. Сащ нямат ресурса да му се противопоставят, нито пък Китай, а да не говорим за Турция и сега вече и Великобритания. Това ми изглежда като спекулация, но поне отговаря на въпросите ми в началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Мисля че темата путин е изчерпана. Един обикновенпсихопат, докопал се до властта в русия. Както казва Баидън, решенията му зависят от това от коя страна на леглото ще стане сутрин. Неговите мании се приемат за сериозно отношение, само от тези които желаят това. Превърна русия в придатък на Китай и даже вече я наричат по-малакта сестра. Държи народа си в мизерия.Като няма хляб да има зрелища, затова се и зъби постоянно на НАТО. Сигурно ще влвзе в историята, само че като президента при когото русия(руската империя) е деградирала окончателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 2 години
и защо НАТО трябва да прави тази глууупост ? 1во. Русия не си спазва ангажиментите, многократно е нарушавала подписани споразумения. Кво като гарантира нещо си. 2ро. Украйна е суверена държава и като такава тя може да реши кво да прави и къде да членува 3то Нато е защитен съюз, не нападателен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Какво ще кажеш за правата на турците в България? Защо ги потъпкваме, като им забраняваме да казват че тяхната родина е Турция, например? Много си объркан, не разбираш къде си и най-вече защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още