IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде ще стигне конфронтацията между САЩ и Русия?

Случващото се е резултат на продължителни процеси, развивали се през последните 20 години, твърди Любомир Кючуков

11:15 | 08.02.22 г. 3
Докъде ще стигне конфронтацията между САЩ и Русия?

Големият геополитически проблем в момента е докъде може да нараства спиралата на конфронтацията. На даден етап тази конфронтация и трупането на оръжие има тенденцията да се самодинамизира и има опасност да излезе от контрол. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, директор на Институт по икономика и международни отношения и бивш зам.-външен министър. 

Точно за това сега наблюдаваме политически ажиотаж, защото тази опасност стана много видима, коментира гостът.

„Всичко това, което се случва в международно отношение, е резултат на продължителни процеси, развивали се през последните 20 години - след първите десет години на международен хаос. След това, в началото на века, Русия и НАТО отново откриха, че са си нужни едни на други като врагове", обясни той.

След това започна този процес, който наблюдаваме, и който постепенно ескалира, допълни гостът.

„Имахме два паралелни процеса - САЩ утвърждаваха своята доминация в света като единствен полюс след разпадането на двуполюсната система. Русия се опитваше да утвърди своята държавност в рамките на територията на собствената си държава. От едната страна, се получиха Афганистан, Ирак, Сирия и т.н., а от другата страна, застана Чечня. Тези два процеса бяха еднопосочни, но се развиваха на различни равнища - едното на глобално, а другото на национално. Оттам се родиха Южна Осетия, Абхазия, Крим и Донбас. Точно това в момента наблюдаваме“, обясни Кючуков.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
wart
преди 2 години
Когато слабоумният наивен предател М.Горбачов повярва на всяка дума казана от страна на Запада и по-късно пияницата Б.Елцин предаде Националните интереси даже говори в Конгреса като " възхваляваше" Америка.От 1991 година Светът стана -ЕДНО ПОЛЯРЕН- и престъпниците не само не се изтеглиха от окупираната Западна Европа но и окупираха Източна Европа. Берлинската стена от Александърплац се " премести" до Русия до руските граници. Всичко това под баналната и лъжлива дума " демокрация". ( повече от 200 години в Америка има само две партии защо? ) За 30 години тези престъпници и убийци разрушиха много страни и убиха милиони хора и ненаказано продължаваха и искаха да продължи до безкрайност. Назначиха не само в Източна но и в Западна Европа свои васали които да им служат вярно и предано. Но Русия и Китай започнаха да " застрашават " хегемонията на това " Световно зло" и тая *** стана по агресивна, зла, неуправляема и непредсказуема като застрашава не само Световния мир и но и самоунищожението на човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Ти пък. През 2024 г. всички се надяват Жужо да бъде махнат и забравен. И Русия отново да покани американски съветници във всичките си минестерства и организации. И това няма начин да не стане, щото така иска цялото прогресивно шарено човечество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
до 2024а , кат дойде пак Тръмп и всички ше мирясат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още