IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъде ли по-агресивна ЕЦБ по отношение на лихвите?

Невъзможно е да се планира адекватно какво ще се случи до края на годината заради неяснотата около военните действия, твърди Красимира Паунина

21:42 | 04.04.22 г.
Ще бъде ли по-агресивна ЕЦБ по отношение на лихвите?

Централните банки започнаха годината с очаквания за стабилни икономически ръстове и продължаващо възстановяване от коронаривируса, но шокът от войната се отрази веднага на техните политики след увеличението на цените - особено на суровините - което допълнително увеличи инфлацията. Темпът на вдигане на лихвите от страна на Европейската централна банка едва ли ще е особено сериозен, особено в сравнение със САЩ, където Федералният резерв най-вероятно ще заложи на следващо увеличение от 0,5%.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Красимира Паунина, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт. 

"Въпреки че имахме очаквания за по-висока инфлация през 2022 г., сега най-вероятно ще наблюдаваме извънредно по-високи нива. Европейската централна банка започна да дава миксирани сигнали - в началото имаха определени виждания за своята политика за поетапно спиране на обратните изкупувания на определени ценни книжа, но не се знае с какъв темп ще се развият програмите през третото тримесечие, защото стана ясно, че самите обратни изкупувания ще бъдат в различен размер от първоначално планирания", каза гостът.

Според Паунина е невъзможно да се планира адекватно какво ще се случи до края на годината заради неяснотата около военните действия, но при продължителен конфликт някои европейски икономики, особено в Централна и Източна Европа, ще навлязат в рецесия в рамките на една-две години.

Индексите са във възходяща посока заради търсене на защита от инфлацията в по-слабо рискови активи, каза Паунина. Инвеститорите са се преориентирали до известна степен към САЩ, за да избегнат и рисковете в Европа, но и там може да се очаква забавяне, както сочи повишаващата се инфлация и обърната крива на доходност, подчерта тя.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още