IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се наложи ли пропан-бутанът като алтернативно гориво в България?

Очаквам осезаем ръст в цените на дизеловите горива и пропан-бутана, тъй като са единствената алтернатива на газа, посочи Живодар Терзиев

15:57 | 28.09.22 г. 1

Намаленият акциз и отстъпката от 25 стотинки от цените на горивата, които се дават като помощ, направиха от пропан-бутана много интересно гориво. От една страна, това радва търговците на пропан-бутан заради засиления интерес, но възникват въпроси за логистиката, пренастройването и колко дълго ще продължи това. Този коментар направи в ефира на предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Той потвърди, че има затруднения в логистиката на всички продукти, тъй като няма достатъчно шофьори, а постоянните ремонти по пътищата създават допълнителни проблеми.

Според Терзиев заради ръста в цените на природния и компресирания газ интересът към горива като метан се срина, докато в същото време потреблението на пропан-бутан се е увеличило в пъти. „При него обаче България разчита на 70-80% внос и може да се сблъска с логистични проблеми и повишаване на цените през зимата, тъй като той е един от малкото заместители на природния газ“, предупреди експертът.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация заяви, че през последните години има значителен спад в инвестициите в пропан-бутан, за което е допринесло и постоянното говорене от страна на европейските политици за ограничения и забрана на традиционните горива съответно до 2030 г. и 2050 г.

По думите му компресираният газ е стигнал до цени от 6 лв/кг, с което потреблението е спаднало 5-6 пъти, а метанът е изцяло заменен с пропан-бутан и мазут.

„Самото пренастройване [на автомобила] не е много лесно. За да сложиш пропан-бутанова уредба, при специалистите вече има записвания до Коледа и няма доставки. Не бяхме подготвени за такава вълна“, отбелязва Терзиев. Той прогнозира, че в бъдеще пропан-бутанът ще продължи да се качва като потребление, но призовава хората да не прибързват с решението си да преминават на това гориво, тъй като в зимния период горивото е почти единственият заместител на природния газ и това може да доведе до увеличение на цената му.

Експертът очаква, че дизеловите горива и пропан-бутанът няма да запазят низходящите си цени, тъй като са единствената алтернатива на газа. „Ръстът ще бъде осезаем, прогнозира Терзиев. – За октомври ще има 30% спад в цената, от 6 лева до около 4 лева за килограм, но това отново е ужасяваща цена, ние помним цени от 1,20 лева за килограм с акциз и ДДС.“

Председателят на Българската петролна и газова асоциация напомни, че през последните години в България има 1200 товарни автомобила, които работят на компресиран природен газ. „Когато един камион струва 120 хиляди евро, пропан-бутанът е безалтернативен, това е един вид спасение“, посочи Терзиев.

Как се промени потреблението на горива? Ще срещне ли трудности България при доставките на пропан-бутан? Ще усети ли страната ни дерогацията, която получи от европейските санкции срещу руския петрол? Ще успее ли България да продължи дерогацията след 5 декември с използването на руски нефт? Ще се осигури ли безпроблемна работа на рафинерията в "Нефтохим"? Успява ли да получи българският потребител по-нормална цена на горивата?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Природният газ е екологично чист и безопасен източник на енергия. С пропан-бутана много по-лесно може да се стигне до инциденти, предвид някои специфични характеристики на горивото. Те не са в съпоставка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още