IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камен Колчев: ЕС ще намери решение на енергийната криза, което ще помогне и на България

Пазарът на облигации достига дъното си, но пазарът на акции ще страда още едно тримесечие, коментира финансистът

11:44 | 04.10.22 г.

Добрата новина от предсрочните избори е, че те затвърдиха евроатлантическата позиция на България. Въпреки трудностите с цените на енергийните източници в Европа мрачните прогнози за икономиката на Германия и Европейския съюз не са оправдани. ЕС ще намери начин да излезе от тази криза и България като част от него ще се възползва от тези начини. Това коментира в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг.

„Вече се работи по конкретни решения и до следващото лято цените на газа и петрола ще спаднат до нормални нива. Смятам, че германската икономика трудно ще бъде потопена. Те вече имат решения – направиха бързо един терминал за втечнена газ, пуснаха и газопровод до Норвегия. Това не им е достатъчно, но те ще намерят решение. Там има работеща държава и институции и те имат манталитета да решават проблемите си“, посочи той.

Според Колчев България седи относително добре икономически на фона на всички кризи по света – война, непълно възстановяване от пандемията, тежка енергийна криза в САЩ и Европа.

„Ситуацията е трудна и именно затова е важно да има действащ кабинет, който да взема адекватни мерки за подкрепа на бизнеса и на хората като преразпределение на свръхпечалбите на енергийните предприятия, например. За това е нужен парламент и правителство“, смята финансистът.

Колчев подчерта, че кризите няма да отшумят поне още 6 до 12 месеца, затова „един работещ кабинет в България е по-нужен от всякога“.

Той е оптимист за разрешаването на енергийните кризи, но предупреди, че върху вече съществуващите се наслагва и кризата на пазарите. „Българинът не я усеща толкова, тъй като засега не инвестира във финансовите пазари, но на глобалните пазари имаме криза, каквато не сме виждали от много отдавна, посочи финансистът. – Намираме в ситуация, невиждана от Голямата депресия – акциите и облигациите отчитат загуби едновременно, като и двете бележат спад с около 20%.“

Колчев напомни, че обикновено при криза или рецесия облигациите печелят, а акциите спадат или обратното, но никога не се движат заедно. „Сега обаче и двата пазара са в етап на свободно падане“, потвърди той.

Финансистът е на мнение обаче, че пазарът на облигации вече достига дъното си, а очаква пазарът на акции да „страда още едно тримесечие“. „Но след тези дъна пазарите ще се възстановят и следващите няколко месеца е добър момент да се инвестира на ниски цени“, убеден е финансистът.

Как се движат цените на петрола и очаква ли се скоро спад? Планира ли САЩ мерки срещу силния долар? Как ще се отрази високата инфлация в еврозоната на страната ни? Каква е причината за ниската избирателна активност на парламентарните избори? Ще има ли България правителство и парламент, които да осигурят стабилни и работещи институции?

Материалът не е повод да се вземе инвестиционно решение.

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още