IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата на зелено

Пазарната волатилност продължава и през последното тримесечие на 2022 г.

19:20 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Европейските борси завършиха търговията в първия ден от седмицата на зелено, докато пазарната волатилност продължава и през последното тримесечие на годината, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 0,7% повишение, преодолявайки по-ранния си спад от 1,3%. Акциите на петролните и газовите компании прибавиха 3,1% и поведоха ръстовете, докато секторът за храни и напитки записа 1,2% понижение.

Европейските борси завършват сесията на 3 октомври с оптимизъм. Таблица: CNBC Европейските борси завършват сесията на 3 октомври с оптимизъм. Таблица: CNBC

Ранните спадове в Европа се случиха след мрачна сесия в Азиатско-Тихоокеанския регион, с резки промени в цените на петрола.

Фючърсите върху суровия петрол и West Texas Intermediate скочиха след новината, че ОПЕК+ обмисля да намали добива с над 1 млн. барела на ден, твърдят източници.

Това би бил най-големият подобен ход от страна на организацията, за да отговори на слабото глобално търсене.

Цената на акциите на Credit Suisse се сви с 5% в средата на следобеда, след като се възстанови от по-големия си спад по-рано. Причина за понижението е пазарното безпокойство относно капиталовата позиция на швейцарската банка.

На дъното на Stoxx 600 се озова Accelleron, чиито акции понижиха стойността си с повече от 14 на сто по време на пазарния им дебют на SIX Swiss Exchange в Цюрих, след като бившето звено на ABB се отдели от компанията за автоматизация.

Други значителни спадове днес записаха Just Eat Takeaway и Lufthansa, които се разделиха с по 5,9% от стойността на книжата си.

На върха на европейския индекс на сините чипове се оказа базираният в Люксембург производител на стоманени тръби Tenaris, чиито акции повишиха цената си със 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още