IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола започва тримесечието с ръст преди предстоящата среща на ОПЕК+*

Очаква се на срещата да бъде договорено намаление на добива на производителите

08:56 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпва в първия работен ден от новото тримесечие на фона на сигнали, че ОПЕК+ обмисля да намали добива с над 1 млн. барела на ден, за да стимулира спадащите цени, на срещата си тази седмица, съобщава Bloomberg.

Намаление от този мащаб би било най-голямото от пандемията насам, макар че представителите на ОПЕК+ заявиха, че финалното решение за размера няма да бъде взето, докато министрите не се съберат във Виена в сряда.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпват с 2,24 долара, или 2,63%, до 87,38 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 2,23 долара, или 2,81%, до 81,72 долара за барел.

„Спадът в цените на петрола вероятно е приключил“, коментира Ед Моя, старши пазарен анализатор в Oanda Group. „Песимизъм обзе енергийните трейдъри през лятото предвид опасения за световното забавяне, но сега изглежда рисковете за петрола са благоприятни“, допълва той.

Петролът поевтиня с една четвърт през трите месеца до края на септември, тъй като забавящата се световна икономика потисна търсенето. Банки, сред които UBS Group и JPMorgan Chase & Co., заявиха, че може да се наложи Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ да намалят добива с поне 500 хил. петрола на ден, за да стабилизират цените.

Понижение от над 1 млн. барела на ден „ще бъде достатъчно, за да постави долна граница на цените“, коментира Фил Флин, старши пазарен анализатор в Price Futures Group.

Голямо понижение на добива може да привлече критики от САЩ и други големи страни потребителки на суровината, където инфлацията в резултат на енергията принуждава централните банки агресивно да повишават лихвените проценти. Срещата на ОПЕК+ тази седмица ще бъде първото събиране на живо от март 2020 г. Групата ще решава доставките за ноември.

В Азия Китай издаде нови квоти за износа на гориво и вноса на суров петрол миналата седмица, опитвайки се да съживи икономиката, а това добави нови бичи перспективи пред петрола. Най-големият вносител на суров петрол в света отчита сериозен спад на търсенето заради блокадите около коронавируса и имотния срив тази година.

„Ще бъде въпрос на време, преди петролът да се завърне до 100 долара за барел, особено след като доставките вероятно ще се затегнат към края на годината“, коментира Сувро Саркар, енергиен анализатор в DBS Bank в Сингапур.

*Актуално към 8:33 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още