fallback

Как строителният бизнес у нас реагира на променената инвестиционна среда?

Пречистването на пазара заради навлезлите „случайни предприемачи“ ще го върне в нормални нива, прогнозира инж. Пламен Андреев

21:41 | 07.11.22 г. 12

Настоящата година е много сложна за строителните предприемачи заради постоянното надбягване с покаващите се цени, промяната на условия за доставки, търсенето на материали и изпълнител. Това коментира инж. Пламен Андреев, управител на компанията „Планекс Инвест“, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му за последната година и половина строителната себестойност на жилищните обекти се е увеличила близо два пъти, а маржовете на печалба са спаднали.

„Ние променихме инвестиционната си програма и разширихме етапа, който изпълняваме в момента, за да изпреварим увеличението на цените на материалите. Другата мярка, която предприехме с цел оптимизация, е да се снабдим предварително с голяма част от материалите“, обясни предприемачът. 

Андреев няма точен отговор и на въпроса дали в следващите години ще се стигне до ситуация, при която ще има замразени строежи и незавършени сгради, както се случи след настъпването на финансовата и икономическа криза през 2008 г. „Рядко казвам „не знам“, но в случая го правя“, каза той.

Според него вероятно ще има процес на пречистване на пазара заради навлезлите през годините „случайни предприемачи“. По думите му обаче това ще върне пазара в нормални и устойчиви нива.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 07.11.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още