IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станимир Василев: Сега е точният момент за IPO на MFG Invest

Средствата ще бъдат инвестирани изцяло в „добри и умни компании“, посочи съоснователят на дружеството

10:09 | 01.12.22 г.

Средствата, които MFG Invest ще набере при първичното си публично предлагане (IPO) в сегмента BEAM на БФБ, ще бъдат инвестирани изцяло в „добри и умни компании“. Основателите на тези компании са основното, което гледаме – дали са вложили сърце в идеята и проекта си – а след това и пазарите, които се разкриват пред тях. Това заяви в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Станимир Василев, съосновател на MFG Invest, дружество, което инвестира в стартиращи и развиващи се компании в сферата на технологичните финансови услуги, електронната търговия, създаването и продажбата на технологии.

Василев коментира темата в контекста на предстоящото на 6 декември IPO на компанията на BEAM пазара. Дружеството цели да набере 6 милиона лева, а при презаписване на емисията, ще бъдат пуснати още до 1 милион акции. На 1 декември (четвъртък) от 17:30 ч. ще се състои публична онлайн презентация пред инвеститори, на която екипът на компанията ще разкаже повече за целите и плановете си.

Василев съобщи, че в рамките на три години компанията е инвестирала 9,6 милиона лева – единствено собствен капитал – в десет дружества, които в момента са част от портфейла ѝ. По думите му те се развиват много добре, което е основание MFG Invest да иска да даде повече възможности за инвестиране и респективно повече опции на предприемачи да реализират идеите си.

Съоснователят на MFG Invest посочи, че освен десетте инвестиции – в две от тези компании предстоят последващи инвестиции, дружеството разглежда още няколко възможности в други компании.

„Идват все повече добри и интересни компании – има търсене на финансиране в момента“, коментира Василев. Той пресметна, че консервативната оценка на компаниите, в които MFG Invest е инвестирала 9,6 милиона лева, е 45-46 милиона лева. „Това не е реализирана сума, това е оценка“, отбеляза той.

„Компаниите имат нужда от капитал. Хубаво е, че в България вече се изгражда такава екосистема. Опитваме се да помагаме на предприемачите със съвети, с помощ по тяхната стратегия, с познанства“, обясни мениджърът .

Василев разказа, че дружеството има най-много опит и най-големи интереси във финансовия сектор – по-конкретно във финтех сферата. „Това е сектор, който е интересен, въпреки че според някои хора е много притеснителен и рисков. Всичко се променя в този свят, много от промените са за добро“, каза той.

Според Василев винаги е подходящ момент за IPO, тъй като „ако имаш добър актив, винаги ще се намери кой да го оцени“. Той очаква по-трудната ситуация сега дори да доведе до създаването на по-здрави и по-устойчиви компании.

Какви са плановете на MFG Invest? Как избира стартъп компании групата от ангели инвеститори? От кои сектори са финансираните компании? Как се защитава проект с иновативни идеи? Предпазливи ли станаха инвеститорите на БФБ? Как се развива екосистемата на фондовете за рисков капитал?

*Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости от предаването „В развитие“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още