IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганчев: Теоретично България има шанс да влезе в еврозоната догодина, но е малко вероятно

За страната ни не е добре да остава дълго време във валутен борд, смята икономистът

12:45 | 07.02.23 г. 1

Малко вероятно е след изборите в началото на април да се сформира парламент, който да успее да придвижи всички нужни закони за приемането на България в еврозоната през 2024 година. Все още има теоретични шансове, но административно ще бъде много трудно. Тази прогноза в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи икономистът проф. Ганчо Ганчев.

„Имаме проблем и с един от Маастрихтските критерии – инфлацията, която е по-висока, отколкото в Европейския съюз, посочи той. – Що се отнася до дефицита, ще се има предвид дефицитът от миналата година, който беше в рамките на 2,9% от БВП, така че е в рамките на критериите“.

Проф. Ганчев напомни, че България няма класическите механизми за антиифлационна политика заради валутния борд и според него това е една от причините инфлацията в България да е по-висока от тази в еврозоната. Той обясни, че тя не е точно монетарна, а е свързана с производствените разходи, със структурата на пазара.

По думите на икономиста, откакто страната ни е във валутен борд, има закономерност – в периоди, когато има висока инфлация, в България тя е малко по-висока, отколкото в еврозоната, а когато има дефлация, тя е също под тази в еврозоната. Той напомни, че икономиката ни генерира по-големи колебания на инфлационния процес, защото няма инструментите на монетарната политика, с които да ги изглажда.

Проф. Ганчев обясни, че в България механично се пренасят процесите в еврозоната с известни отклонения, отразяващи структурата на пазарните механизми у нас, които „не са толкова конкурентни“.

Той е категоричен, че за страната ни не е добре да остава дълго време във валутен борд. За пример даде опитът на България с автономна монетарна политика до 1996 година и напомни, че той не е положителен (90-те години монетарната политика бе един от инструментите за създаване на спекулативна обстановка на валутния пазар и на кредитните пазари).

“Присъединяването към еврозоната е най-доброто решение, коментира икономистът и смята, че България трябва да използва настоящия момент. – Не бих казал, че ако не влезем точно през 2024 година, това ще бъде трагично, но трябва да използваме момента, защото е преломен за страната ни. Неслучайно имаме този План за възстановяване и устойчивост. Това предполага нашата икономика да мине на други технологични релси – на релсите на зелената икономика, а това изисква големи инвестиции".

Фалшива спекулация ли е твърдението за ръст на цените с 30% след влизането в еврозоната, след като те вече са на европейско равнище? Защо политическият консенсус за еврозоната е по-скоро на думи? Ще се разминат ли САЩ и Европа с рецесията?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Важна корекция! "Теоретично, на България може да й го вкара еврозоната догодина, но е малко вероятно..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още