IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Високата инфлация е ключова пречка за членството на България в еврозоната

Според кредитната агенция политическата криза може да възпрепятства следващите траншове по Плана за възстановяване

17:27 | 25.01.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Политическата нестабилност в България заплашва да отложи реформи, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост (ПВУ), пише рейтинговата агенция Fitch Ratings в свое прессъобщение. Високата инфлация е ключова пречка за присъединяването към еврозоната, което вероятно ще бъде отложено за след 2024 г.

Според агенцията, въпреки политическата нестабилност, която цари в България от две години, съществува политически консенсус за приемането на еврото и страната вероятно ще задоволи правните изисквания за присъединяване.

.

Изпълнението на критерия за ценова стабилност (който не бе постигнат в оценката за 2022 г.) отново ще бъде ключово препятствие. 12-месечната средна инфлация според хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който през декември бе на ниво от 13%, е доста над нивото на трите най-добре представящи се страни членки на ЕС през 2022 г. и се очаква това да продължи, дори през 2024 г. За разлика от Хърватия, която се присъедини към еврозоната на 1 януари тази година, България е твърде далеч от целта, за да се възползва от премахването на нетипичните стойности.

Това увеличава рисковете за забавяне на приемането на еврото след 2024 г. Потенциалът за по-нататъшни забавяния ще зависи от развитието на инфлацията в България и на други места в ЕС, което е несигурно. Положителната перспектива за суверенния рейтинг на България „BBB“, която агенцията потвърди през ноември, балансира този риск срещу ясния ангажимент на местно и европейско ниво за ускоряване на процеса на приемане на еврото.

България ще проведе петите си парламентарни избори за две години на 2 април. И трите проучвателни мандата за сформиране на правителство бяха върнати на президента, като нито ГЕРБ, нито „Продължаваме промяната“, нито БСП не успяха да формират работещи коалиции, припомня агенцията.

След положителната оценка за изпълнението на всички 22 изисквания и цели, необходими за първото плащане по Плана за възстановяване, в средата на декември на България бяха изплатени 1,37 млрд. евро. Изпълнението на изискванията, нужни за изплащането на следващите траншове, обаче може да е по-трудно. 22 законодателни промени трябваше да бъдат приети до края на 2022 г., но сега този процес ще бъде прекъснат от неуспеха във формирането на правителство, пише Fitch.

Въпреки очакваните забавяния по плащанията по Плана се очаква допълнителни входящи потоци от европейските фондове да подкрепят инвестиционния растеж през 2023 г. Въпреки това агенцията все пак очаква реалният темп на растеж на БВП да се забави до 1,4% от 3,5% през 2022 г. поради неблагоприятни продължаващи ефекти и забавяне на частното и публично потребление.

Изпълняването на ангажиментите след влизането в ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната, продължава и като цяло се очаква България да поиска оценка на напредъка си спрямо критериите за конвергенция през първото тримесечие на годината, като докладът за сближаване вероятно ще бъде публикуван през второто тримесечие. За приемането на еврото през януари 2024 г. е необходима положителна оценка на критериите за конвергенция, припомня Fitch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
scott
преди 1 година
отношенитео на ЕС към България "никога няма да те изостави" казва тя. Обаче, все едно, че си прислужница, която господаря на имението е зебременил. В неговите уста тези думи звучът така: ше те оставим да търкаш подовете на замъкът, ако си траеш, че съм ти направил *** и ме забавляваш както и когато си поискам. Нема българче, което би могло да придвижи присъединяването в ЕЗ и на инч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
scott
преди 1 година
До: dataВАЛУТНИЯ БОРД ДАВА НЕЩО МНОГО ВАЖНО: ПРЕЧИ НА "ЕЛИТЪТ" ДА ВЗИМА КРЕДИТИ БЕЗКОНТРОЛНО. Ако не беше той, вече дългъ ни да е 2000% от БВП.в еврозоната няма да влезем - никога. Това е все едно да ти дадът место на масата и да ти сервират храна и напитки, при положение, че довчера си бил "гарсон" и диван чапраз. СТАВА! Обаче требва да покажеш старание и да предизвикаш симпатии и уважение. нещо, което България не направи. Технологията е: първо Шенген, после ЕЗ. Австрия илюстрира чудесно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 1 година
До: nkavrakov1982 И това какво общо има с паричната политика ? Били описал с думи прости 10 положителни неща който България получава от това че сме във валутен борд ,без самостоятелна парична политика и не сме в ЕЗ и така 25 + години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Писах и вчера -В България евро няма да има !Не сме се развили дотолкова че да го приемаме ,не знам само защо медиите в България облъчват населението със всякакви манипулативни репортажи,статии и анализи за приемане на еврото от 2024 година .Всеки българин трябва ясно да има в предвид че живее в една мафиотска държава пропита от корупция и лъжи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още