IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как технологиите развиват връзката бизнес-образование във висшите училища?

Къде са дефицитите в образователната система при подготовката на кадри, коментират проф. д-р Миглена Темелкова и Весела Калъчева

12:07 | 28.02.23 г.

Промените във високите технологии налагат и динамика в образователния процес. Съвременните изисквания в икономическата реалност, индустрия 4.0 и индустрия 5.0 изискват интердисциплинарна подготовка на кадрите. „Необходими са специалности, които интегрират в себе си интердисциплинарна подготовка със знания и умения от различни научни области. Нашата цел е да изграждаме кадри, които ще бъдат полезни на пазара на труда, затова интегрираме бизнеса в учебния процес“, аяви в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Тя обясни, че преди три години започва проектът за интердисциплинарни бакалавърски програми, който работи от 15 септември 2022 година. Проф. Темелкова коментира, че във ВУТП е много силна връзката между бизнеса и образованието. „Над половин милион е инвестицията на бизнеса във висшето училище всяка година под формата на лаборатории и софтуер. Нашите лаборатории са обзаведени изцяло с финансиране на бизнеса. Една от най-големите телекомуникационни компании съвсем наскоро ще открие две лаборатории със съвременна IP телефония, което ще даде възможност на студентите да се обучават в най-съвременните технологии в тази област”, съобщи ректорът на ВУТП.

По думите ѝ студентите се научават още от първи курс какво търси телекомуникационният бизнес и още във втори курс те работят. Миглена Темелкова посочи, че 25% от преподавателския състав във ВУТП също работи в най-големите телекомуникационни и IT компании, които оперират на глобалния пазар.

„Това е рядък пример на колаборация между бизнес и образование, но когато и двете страни са видели ползата от тази колаборация, тя се случва, посочи Весела Калъчева, изпълнителен директор на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). – ВУТП е чудесен пример на държавен ВУЗ, където по много правилен начин има бизнес и практически ориентирано обучение”.

„Частните компании създадоха свои образователни центрове, но колкото и да са добри, не могат да заместят държавата и цялата образователна система. Това не е и редно, защото всички ние плащаме данъци и искаме образованието, което е държавно, да бъде на съответното ниво”, коментира Калъчева.

Висшето училище по телекомуникации и пощи беше отличено на 12-тото издание на конкурса на Българската асоциация по информационни технологии – БАИТ, определян като българските IT „Оскари“, заради три бакалавърски специалности, които има в учебната си програма – „Телемедицина", “Софтуерно проектиране в медицината” и „Комуникационни системи за организация на въздушния транспорт”.

Защо специалисти като чистия инженер вече не са толкова търсени на пазара? Как се постига знания и компетентности в различни области? Как се постига академична автономност? Какво да е практическото обучение по заявка на бизнеса? Къде е границата при използване на изкуствен интелект, за да се изявяват креативните дейности? Къде е България на световната карта на високите технологии и иновации?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още