IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Св. Наков: Технологиите стават много умни, но още сме далеч от генерален изкуствен интелект

Бъдещето е на трансформацията в образованието, посочи основателят на SoftUni

16:06 | 27.01.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Технологиите стават много умни, но развитието е по-скоро еволюционно, а не революционно и още сме далеч от т.нар. "генерален изкуствен интелект". В същото време бъдещето на образованието е в трансформацията. Това каза в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Светлин Наков, основател на SoftUni.

Според него кризата в образованието е на световно ниво, не е само в България. „Висшето образование в сегашната му традиционна форма е скъпо, бавно, неефективно“, е мнението на експерта.

Доц. Наков прогнозира, че постепенно алтернативните и формалните форми на обучение ще започнат да се сливат – ще взаимстват една от друга различни елементи. „Образованието ще става все по-персонализирано, а ролята на учителя ще бъде на ментор и фасилитатор. Чакат ни интересни моменти, но това ще става постепенно“, посочи той и очаква университетите“ рано или късно“ да се реформират.

Основателят на SoftUni обаче потвърди, че интересът към висшето образование в България не е голям. „Много хора идват при нас демотивирани, не искат да завършват висше образование и казват: аз искам професия, работа, искам да уча нещо, което ми харесва, което има реално приложение, а не някакви теории“, сподели Светлин Наков.

По думите му парадигмата, че трябва да имаш диплома за висше образование, за да бъдеш възприеман като специалист, вече е сериозно ерозирала, но е категоричен, че "има области, където дипломата е нужна, като медицина, например“.

„Висшето образование в сегашната му традиционна форма е скъпо, бавно, неефективно и не отговаря напълно на нуждите на живота, който ние живеем. Затова се получават алтернативи като SoftUni, които дават възможност пак да се образоваш, но по друг начин, а не по формалния“, смята Светлин Наков. Той очаква добри практики от алтернативната форма на образование да отидат в традиционната, а с малко повече регулация и лицензиране други да отидат в първата и да се слеят.

"Какво пречи държавата в един момент да даде сертифициране за уменията, за да издаде диплома за висше образование, без да си висшист, ако минеш изпитите. Може да има различни варианти. Учиш от където искаш – от YouTube, от книги, от телевизията, практикуваш на работа и накрая отиваш и вземаш диплома. Друг е въпросът дали ти трябва изобщо. Чакат ни промени", прогнозира доц. Наков.  

Ще променят ли образователната индустрия стартъпите, които правят нови технологии? Как появата на ChatGPT променя възприятията на хората и погледа върху образованието и образователните системи като цяло? Какво да очакваме като промени на пазара на труда и в ежедневието на хората при навлизането  софтуерните и хардуерните роботи?  

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още