IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е ролята на менторските програми за личностно и бизнес развитие в образованието?

Инициативата на Able mentor се разраства и ползите за учениците стават все по-видими, посочиха Анна Динева и Мина Атанасова от програмата

22:59 | 08.02.23 г.

Нашата мисия е да развиваме потенциала на младите. Нашата програма е за индивидуално менторство на ученици от 10 и 11 клас. Те се впускат в тримесечно приключение, в което с помощта на ментор работят по индивидуален проект, тяхна идея, условно разделена в три направления – личностно развитие, бизнес или социален проект. Това съобщи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Анна Динева, главен администратор в Able mentor.

Мина Атанасова от от инициативата Able mentor обясни, че скоро започва нов проект, в който желаещите могат да се включат.

"Има много път още да се извърви, за да се постигнат целите, към които Able mentor се стреми. В момента в България тепърва се появяват много подобни програми, които дават шанс на учениците да развиват различни умения и оптимално би било такива програми да се интегрират и в образователната система", смята тя.

Представителите на Able mentor поясниха, че в началото на всеки нов сезон отиват в училища в цялата страна и ученици, които са участвали вече в програмата, стават нейни посланици и все повече хора чуват за нея. Според тях инициативата се разраства и дори в момента програмата да не е официално свързана с образователната система на България, те се надяват, че ще успеят да я интегрират, защото ползите за учениците стават все по-видими.

На сайта на Able mentor може да кандидатстват и ученици и ментори. Ролята на инициативата е да ги свърже, като целта е те да работят по идея на ученика. Менторите са с всякакви професии, с всякакъв житейски и професионален опит.

Досега програмата на Able mentor е популяризирана със събития на живо в 12 града в България. За девет години в нея са се включили над 2500 участници – ученици и ментори. Проектите за личностно развитие са около 60-70% от общия брой, като те често се комбинират и с другите две направления. 

„Базовото умение, което менторите се стараят да развият у учениците, е да вярват в себе си. Стига да имаш мотивация – всичко е възможно, подчертаха събеседничките и посочиха какви са резултатите. – Увереност, целеполагане, да се чувстваш спокойно, когато говориш пред публика, добре да управляваш времето си.“

Каква е ролята на менторите за кариерната ориентация на гимназистите?

Вижте целия коментар във видео материала Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още