IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се насърчават добрите иновационни практики?

Очаквам да видя иновативни, гъвкави и смели компании в телевизионния формат "Дръзките", посочи Ангел Ангелов, управляващ партньор на Innovation Capital

18:20 | 27.07.22 г.
Как се насърчават добрите иновационни практики?

Иновативни, гъвкави, смели – такива са компаниите, които очаквам да видя в телевизионния формат „Дръзките”. Това каза в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Ангел Ангелов, управляващ партньор на Innovation Capital и ментор в „Дръзките”.

Първото в България телевизионно стартъп състезание „Дръзките“ ще бъде излъчено ексклузивно по Bloomberg TV Bulgaria. Кандидатстването за участие в „Дръзките“ вече започна. До 14 август представители на стартъпи могат да попълнят регистрационната форма на страницата на проекта.

„Характеристиките на предприемачите се променят във времето. През последното десетилетие повечето стартиращи компании имат технологичен компонент в продукта, който предлагат на пазара“, посочи Ангелов.

Той е на мнение, че не от всеки успял предприемач обаче става добър ментор. „В нашата практика сме виждали ментори, които имат специфично знание, но трудно могат да го предадат. И обратно – такива, които имат по-всеобхватен поглед върху бизнеса и могат много лесно да предадат някакво конкретно знание“, коментира предприемачът.

Според него ключово е менторът да бъде адекватен като опит и да е минал през същите стъпки и проблеми, през които в момента минава и стартиращата компания. „Ако менторът идва от корпоративната среда и има опит само там, той може да бъде в известна степен дори и вреден на стартиращия предприемач“, смята Ангелов.

Той обясни, че проблемите на корпоративните бизнеси и на стартиращите са различни. По думите му, основните предизвикателства, с които се сблъскват стартъпите в България, не са по-различни от тези в чужбина.

Ангелов потвърди, че това е липсата на финансиране и на сериозно бизнес планиране. „Проблем са и междуличностните конфликти, които често се зараждат особено когато има турбулентност, така характерна за новите предприятия“, отчете бизнесменът.

Ангелов обяви, че Innovation Capital би подкрепил финансово компания участник в „Дръзките”.

„Досега сме финансирали близо 120 компании. Подкрепяме стартиращи компании с до 50 хил. евро дялово участие от наша страна. Тези компании трябва да отговарят на критериите, които имаме за допустимост. Те трябва да са базирани в България и да инвестират средствата на българския пазар”, поясни той.

Крайният срок за кандидатстване за участие в телевизионното стартъп състезание „Дръзките“ е 14 август, а уникалният за българския ефир формат предстои да изненада зрителите през новия телевизионен сезон тази есен. Повече информация за проекта може да откриете на: drazkite.bloombergtv.bg.

Трудно ли е да намериш точния човек, с когото да развиеш дадената бизнес идея? Кога разбираш, че пазарът е готов за продукта, който ще бъде създаден? Кои са дръзките идеи, които променят света? Каква е ролята на менторите по пътя към успеха? Кои са основните грешки, които допускат стартиращите компании? Притеснени ли са инвеститорите от икономическата и политическата ситуация? 

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още