IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои иновации са с приоритет за финансиране от Националния иновационен фонд?

Ще изискваме публичност и визуализация на одобрените проекти, за да се проследи как се развиват, посочи д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП

20:43 | 20.07.22 г.
Кои иновации са с приоритет за финансиране от Националния иновационен фонд?

Все повече компании в България – от стартъпи до установени бизнеси, осъзнават ролята на иновациите за тяхното бъдеще развитие. Националният иновационен фонд е уникален инструмент за нашата екосистема, който подкрепя иновациите в уязвимия момент до прототипиране на идеята на даден проект, като стимулира и колаборациите между научните среди и бизнеса.

Така д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), коментира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria дейността на Фонда и предстоящата му 13-та конкурсна сесия, която ще е отворена за кандидатстване с проекти от 18 юли до 18 август.

„От тази година са направени редица нововъведения – ще се кандидатства през електронната платформа „Система за управление на националните инвестиции“ (СУНИ) и това трябва да улесни компаниите, оценителите на проекти и цялостното менажиране на процеса“, посочи той.

По думите му има нови правила на кандидатстване и изпълнение на проекти с по-малко административна тежест, нови формуляри за кандидатстване и нови формуляри за техническа оценка на предложенията, което трябва да подобри процеса на оценяване.

"Фондът взе решение за първи път пропорционално да се финансират четирите тематични области по Стратегията за интелигентна специализация, информационни и комуникационни технологии, биотехнологии, нови технологии в креативните и рекреативните индустрии, и мехатроника и чисти технологии. Всяка една от тях има много подобласти, така че когато се погледнат генерално, ветрилото е много широко и всички развиващи се технологии реално подадат в тях", посочи той.

Таков обяви, че от тази година се добавя и новото изискване за публичност и визуализация на проектите, за да може по-лесно да се проследи как се развиват те в последствие.

„Техническата оценка на проектите се прави от трима независими оценители, като финансовата оценка се прави вътрешно във фонда, каза Бойко Таков. "В момента е отворена и процедурата за набиране на нови оценители, като има сериозен интерес от бизнес средите, които по този начин стават част от процеса на развитие на нови иновативни проекти“, допълни той.

Изпълнителният директор на ИАНМСП обясни, че интензитетът на помощта от фонда е до 80%. За нея може да кандидатства всяка българска компания, като за големите фирмите мащабът на помощта е по-малък. Той съобщи, че общото финансиране за настоящата сесия е около 5,5 млн. лева.

"Може би сме на едно прилично ниво", коментира  той средствата за иновации като приоритет за българските малки и средни предприятия. "Във всички статистики България е определяна като плах иноватор – не сме нито на призовите места, нито даже и по средата на таблицата", смята Таков.

Според него все повече се наблюдава „узряване в компаниите“ за важността на въвеждането на иновации - не само от стартъпи, но и от установени компании. "Без иновации компаниите не могат да бъдат конкурентоспособни, особено ако излизат на външните пазари", коментира д-р Таков.

С какво досегашните над 500 одобрени проекта от Националния иновационен фонд са допринесли за развитието на икономиката?

Националният иновационен фонд е партньор в проекта "Дръзките" на Bloomberg TV Bulgaria.

Успешни предприемачи и големи имена от инвестиционната и финансовата общност у нас ще бъдат част от вдъхновяващия менторски екип в първото телевизионно стартъп състезание "Дръзките", което Bloomberg TV Bulgaria организира. До 14 август представители на смели, дръзки и перспективни стартиращи компании могат да кандидатстват за участие в проекта.

Компаниите могат да кандидатстват за участие през страницата на "Дръзките" тук.

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още