IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърци, британци и германци са топ 3 на чуждите студенти в Медицинския университет

Британци и германци са в топ 3 на чуждестранните студенти в Медицинския университет в София, съобщи проф. Каролина Любомирова, зам.- ректор по учебната част

13:18 | 17.05.23 г.

България е първенец в Европейския съюз по дял на чуждестранните студенти по медицина. Медицинският университет в София има висок рейтинг и всяка година се изкачва в световните класации все по-напред. Този коментар в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. Каролина Любомирова, заместник-ректор по учебната част на висшето училище.

„В Медицинския университет в София от години има тенденция за голям брой чуждестранни студенти и в момента се обучават около 3700 чуждестранни студенти, от които около 2300 са от Европейския съюз, а общо са от 68 държави от цял свят. Това не е изненадващо, защото липсата на кадри в системата на здравеопазването не е само в България, този проблем е в цял свят“, обясни тя.

Проф. Любомирова напомни, че дипломата от България се признава в останалите държави и не е необходимо да се държат допълнителни изпити. „Това, което привлича чуждестранните студенти да се обучават по медицина в България, е базата, защото не във всички други страни имат достъп до дисекционни зали и се учи предимно върху макети“, посочи тя и допълни, че британци и германци са в топ 3 на чуждестранните студенти в Медицинския университет в София, като традиционно гърците са на първо място.

Проф. Любомирова съобщи, че някои от чуждестранните студенти остават да специализират в България, а след това и да работят в нашата страна. Тя обаче разкри, че над 50% от всички, които завършват Медицинския университет, заявяват, че имат намерение да заминат в чужбина.

По думите на зам.-ректора в отговор на обществената необходимост преди няколко години в Медицинския университет броят на медицинските сестри се увеличава с 50 и вече е над 200 на година. Тя подчерта, че по този начин висшето учебно заведение допринася за запълване на липсващия брой кадри.

Според проф. Любомирова е нормално изкуственият интелект да навлиза в медицината, особено при липсата на достатъчно кадри. „Но изкуственият интелект не може изцяло да замени човека. Винаги има допълнителни фактори, които не биха могли да бъдат взети предвид от машината, така че е необходима намесата на човек, за да се прецизира една диагноза”, подчерта тя.

Колко струва медицинското обучение в България? Ще наложи ли ChatGPT драстични промени в образованието? Как се финансира медицинското образование и на какво ниво е високотехнологичната апаратура за обучение? Как се развиват съвместните програми с чуждестранните университети и какво законодателство е необходимо, за да има акредитация на съвместните програми и дипломи? Ще бъде ли увеличена бройката на студентите по медицина? Каква промяна трябва да настъпи в системата на здравеопазването?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още