IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българска компания изработва най-точния 3D модел на череп в света

Моделите са достъпни ценово и в България

22:42 | 24.04.23 г.

Българска компания, работеща в сферата на 3D принтирането и медицинското образование, изработва най-точния 3D модел на череп в света. За това разказа д-р Ваньо Везиров, предприемач и създател на технологичната компания OS Implants, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Изработваме най-точния модел на череп в целия свят. Казва се "Оскар". Върху него можем да наблюдаваме всички анатомични структури“, обясни той и уточни, че върху този модел са видими над 400 структури, което не се среща при всеки такъв 3D принтиран модел. "Така решаваме проблема с наличието на качествени модели за обучение на студентите", допълни д-р Везиров.

„Стремим се да станем компанията, която е оборудвала най-много медицински университети в Европа и "Оскар" да стане най-популярният модел на човешки череп. В момента е най-точният модел, а следващата стъпка е да стане най-популярният и най-продаваният”, изтъкна събеседникът.

Компанията създава 3D обекти, които са точно копие на структурите в човешкото тяло.

„Това е необходимо, защото има много сложни операции, за които се изисква много сериозна подготовка. Тази подготовка се извършва с предварителна тренировка на хирурга чрез използването на 3D елементи. По този начин се скъсява времето на същинската операция. Така се намалява рискът от възпаление при пациентите, вследствие на което възстановяването му и резултатите от операцията са по-добри“, обясни д-р Везиров.

Компанията работи с шест медицински университета в Европа и катедрите им по анатомия. „Моделите ни са достъпни ценово и в България сме оборудвали три медицински университета. Технологичното развитие на българската медицина е на европейско ниво и тенденцията е да ставаме все по-добри", каза още д-р Везиров.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още