fallback

Васил Велев: При ръст на икономиката такъв огромен дефицит е недопустим

С удължаването на бюджета се запазва грешната траектория, заложена от предишните парламенти, коментира председателят на ръководството на АИКБ

23:50 | 05.06.23 г. 3

Икономиката, въпреки че се забавя, продължава да расте. Заложеният за средносрочен период такъв огромен дефицит при растяща икономика е абсолютно недопустим. Той изстрелва задлъжнялостта на страната и харчене не според чергата. Този коментар в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи Васил Велев, председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал.

„Може би по-добрият начин за процедиране е да няма удължаване на бюджета, а да се харчи до размера на събраните приходи”, съветва Велев и посочи, че годината ще приключи с бюджетен дефицит от 6% при условие, че се изпълнят планираните инвестиции. Според него това отдалечава страната ни от постигането на националните цели.

Велев е убеден, че с удължаването на бюджета се „запазва грешната траектория, заложена от предишните парламенти“. „Очевидно трябва да се направят необходимите  корекции в бюджета, така че да постигнем дефицит от 3%“, настоява той.

По думите му, всички тези, които искрено и убедено споделят целите за присъединяване на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, трябва да направят по-широка подкрепа, за да бъде възможно постигането на тези цели.

Васил Велев пресметна, че за депутатите, които са в момента в парламента, са гласували само 35% от избирателите, при 40 процента активност, като „5% са се разсеяли при тези, които не са влезли в Народното събрание. „Тоест те представляват около една трета от избирателите и като го разделим още на две, мнозинство на ръба на 50-те процента става една шеста. Не може с подкрепата на една шеста, а много от тях са вече и разочаровани от тази коалиция, да се предприемат непопулярни мерки”, заяви предприемачът.

Кои са приоритетите за работодателите? Как се променя бизнес средата в България? Кои реформи в българското законодателство не търпят отлагане? Изкривен ли е пенсионният модел и защо няма стимули за квалификация? Що трябва да се насочват младите хора към природо-математически специалности? Докъде стигна облекчаването на трудовата миграция? Защо няма инвестиции в България?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:50 | 05.06.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още