IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С какво ERP решенията подобряват работата на компаниите?

Средният процент компании в Европа, които използват IT система с планиране, е около 25, а в България се движи между 20-21 на сто, коментира Радослав Вангелов

14:25 | 06.06.23 г.

Голяма част от бизнеса в България – предимно тази, която работи с външни компании и клиенти, се развива доста добре. Осезаемата липса на кадри води до нуждата от автоматизация на тези компании. По този начин те оптимизират своите разходи и намират канали за разширяване на дейността си. Това коментира в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Радослав Вангелов, изпълнителен директор на SoftOne.

„Дигиталната трансформация при българските фирми е на различен етап, но като цяло изоставането спрямо европейските държави не е чак толкова голямо“, е мнението на IT мениджърът.

По думите на Вангелов, ако в Европа средният процент компании, които използват ERP решения (Enterprise Resource Planning), е около 25, то в България се движи между 20-21%.

Според него примерите от практиката и от други клиенти показват, че най-добрият начин е бизнесът да бъде убеден, че има нужда от ERP система с планиране на ресурсите на предприятието.

„Според статистиката, която имаме, компаниите, които са си внедрили ERP решения през годините, в момента имат средно 400% ръст на печалбата”, изтъкна Радослав Вангелов.

Той отбеляза, че в държавната администрация и държавните фирми също има ERP решения, но как работят най-добре могат да кажат потребителите.

По думите на мениджъра българският IT бранш напредва с доста добри темпове в сравнение с останалата част от света, а това, което трябва да се направи, е управляващите да се вслушат в идеи, които могат да бъдат добри и за държавата, и за останалата част от бизнеса.

Защо гръцки IT компании станаха сериозен конкурент на българските? Как ще расте SoftOne? Ще използва ли държавата решения, които да ускорят дигиталната трансформация? Влияе ли политическата несигурност у нас на развитието на бизнеса и как държавата може да подпомогне компаниите?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още