fallback

Банкер: Лихвите по жилищните кредити у нас ще останат сред най-ниските в ЕС

Ликвидността на банковата система е от български депозити на граждани и фирми и това гарантира спокойна среда, посочи главният изпълнителен директор на БАКБ Илиан Георгиев

16:04 | 06.12.23 г. 8

Лихвите по жилищните кредити у нас ще останат едни от най-ниските в Европа и догодина, въпреки че се предполага, че все пак ще има покачване. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Илиан Георгиев, член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Българо-американската търговска банка (БАКБ).

Той припомни, че по данни на БНБ от началото на годината до октомври печалбата на банковата система у нас нараства със 75% до 3 млрд. лева, а нетният лихвен доход се увеличава с 1,4 млрд. лв. до 4 млрд. лева. „Тези числа се дължат на високата ликвидност на българските банки, която спира шоковете извън страната, дава възможност да не се вдигат рязко лихвите на кредитополучателите и позволява генерирането на нетен марж“, посочи банкерът.

Според Георгиев основната характеристика на нашата банкова система е, че в момента ликвидността е с източник България – това са български депозити на граждани и фирми. „Щеше да има изключителен риск, ако имахме ликвидност, която е внесена отвън“, коментира той и потвърди, че това гарантира спокойна среда.

По думите му предупреждението на БНБ за бързото нарастване на кредитите има ефект, защото се наблюдава увеличение на буферите и изискванията за капиталови покрития на заемите. Георгиев отбеляза, че така банките ще лишат акционерите си от дивидент.

Илиан Георгиев посочи още, че се отчита повишение на цените на апартаментите и го обясни със завишеното търсене и високото качество на новото строителство. Друга причина за по-големия интерес към жилищата е, че недвижимите имоти винаги са смятани за убежище при инфлация.

Що се отнася до прогнозата за лихвите по жилищните кредити, банкерът очаква те да останат едни от най-ниските догодина. „От друга страна, не забравяйте, че вече говорим за това, че централните банки по-скоро ще обърнат тренда на повишаване и се очакват намаления на базовите лихви през второто полугодие на 2024 г.", обясни банкерът.

Как преоценяват рисковете банките, изправени пред глобалните предизвикателства? Успяват ли финансовите институции да помогнат на бизнеса да разбере нуждата от добри екологични, социални и управленски практики (ESG)? Променят ли се стандартите за оценка на риска в моделите на банките в стремежа им към „зелена“ икономика? Как върви подготовката на банките за приемането на страната ни в еврозоната?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 06.12.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още