fallback

Ще намалее ли предлагането на биткойн борсово търгувани фондове?

Активът се опитва да намери мястото си във финансовата система на пазарите, посочи Калин Танев, експерт по търговия с деривати и криптовалути

19:14 | 21.03.24 г.

След одобрението на биткойн борсово търгуваните фондове (ETF) през януари се засили търсенето, а очакваното т. нар. разполовяване през април ще намали предлагането на актива. Тези елементи допринесоха и за еуфорията на пазара, и създадоха така наречения FOMO ефект (от англ. Fear of missing out - страхът от пропускане на възможност - бел. ред.), а много пазарни играчи затвориха позициите си на високите стойности. Тази динамика на пазара на криптовалути коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Калин Танев, експерт по търговия с деривати и криптовалути.

„След като преди седмица биткойнът достигна цена от около 73 хиляди долара, той падна с около 10 хиляди долара, а сега се колебае около 66-68 хиляди долара за биткойн. Повишеното търсене и очакването за намаляване на предлагането бе един от факторите за ръста на криптовалутата“, посочи той.

Калин Танев обясни, че когато сме в такава фаза, идват нови участници на пазара като институционални инвеститори и при съществуващата регулаторна несигурност цените „естествено се движат много нагоре и много надолу“.

Той напомни, че това го видяхме през последните дни, когато имаше и големи изтичания на капитал от ETF-ите и се случи минисрив. Експертът преценява обаче, че това „не е нищо особено за биткойна“. „Това е един актив, който се опитва да намери своето място във финансовата система и на пазарите. Докато не се разбере какво точно място ще има – дали ще е инструмент за търгуване на волатилност или ще се държи от новите участници на пазара, е много друго да се каже, но дотогава може да сме свидетели на такива големи движения, които видяхме в последните седмици“, очаква експертът.

Той съобщи, че се наблюдава използването на деривати, базирани на криптовалутите, като най-разпространени са фючърсите върху биткойн и етера.

Танев обясни, че опциите също са начин да се инвестира в актива. Друг популярен метод са така наречените “perpetual swaps”, които дават възможност за дългосрочна позиция на пазарите, без да се държи спот продукт.

Експертът посочи, че инвеститорите трябва да разбират продукта, в който правят вложение, да знаят каква е динамиката му и от кого го купуват. Той съветва да се внимава с ливъриджа и да се направи добър мениджмънт на риска.

„В момента е трудно да бъде направен фундаментален анализ на криптоактивите, тъй като трябва да се разгледа кои са партньорите в покупките и продажбите, кой стои зад дадената валута, колко валути има в обращение и колко ще бъдат пуснати", смята Танев. Той допълни, че още сме в неразкрита територия и не се знае как ще бъдат адаптирани тези продукти в системата, затова "дори и най-добрият фундаментален анализ може да доведе до изненада.“

Кои фундаментални фактори са в основата на еуфорията при криптовалутите? Къде са рисковете при инвестиране в биткойн? Какви са настроенията на инвеститорите?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:40 | 21.03.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още