IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът Ран-Ът – случи ли се капитализмът в България?

Създатели на стратегията обсъждат замисъла и идеите при нейното описване

19:07 | 05.10.13 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Планът Ран-Ът – случи ли се капитализмът в България?

Планът Ран-Ът е един от най-обсъжданите въпроси от началото на прехода. Свързван с огромни конспирации, за едни планът е сценарий за загробване на България, за други просто несбъднал се път.

За плана, изготвен от съпредседателите на Американската търговска камара Ричард Ран и Доналд Ът е изговорено много. Със сигурност обаче – не достатъчно.

Предаването за макроикономика „Видимо и невидимо“ по тв и радио България он ер, стартира поредица „Раждането на (псевдо)капитализма в България“.

В четири поредни броя Калин Манолов и Красимир Лаков ще се вгледат отблизо в „демоничния план Ран-Ът“, чието осъществяване през последния почти четвърт век довело българите до просешка тояга.

Някои от икономическите и финансови експерти от българска страна, които трябваше „да оценят положението и опре¬делят най-подходящ курс за действие”, ще бъдат техни гости.

В четири поредни предавания ще видите уникални интервюта и кадри от най-новата стопанска история на България. Авторите на поредицата и техните гости ще се вгледат както в общия замисъл на „Българския проект за икономически растеж и преход към пазарна икономика”, каквото е истинското име на документа, така и в последиците от отказа от прилагането му в областта на финансовата политика, приватизацията, индустрията, селското стопанство и социалната политика.

Първият гост в предаването, което ще се излъчи на 6 октомври 2013, ще бъде иконвомическият съветник на президента Желю Желев (1990-1997) д-р Боян Славенков.

За какво ще се говори в предаването – вижте във видеото на „Видимо и невидимо”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Човек, фиксираш се само върху себе си! - ти разбра ли какво ти написах в няколко реда? Ако напиша продължение - само ще усложня още повече мислите ти...*** за какви честни или чисти или нечисти капитали ми пишеш?... за ти говоря за друго!... а чистотата или яснотата на капиталите няма значка...даже обратно - ако е мръсен е по-добре в случая, щото е важно кой е насреща, а не с какъв капитал по произход -> приоритетен е само обещалия да свърши целта, а тя е УЖ в името на изчистване и изсветляване на капитала /оправдание за маймуните/ да се проведе кризата... ама разбери за какво ти говоря аз първо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Тия, с честните инициативни капиталисти, дето купили една ябълка продали я и с парите купили две, не на Българите! Едвали тези капитали са дошли от спестени пари от банички! И ученик би го прозрял! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
цитат "Съдбата на задграничните дружества, създадени от комунистическите управници в периода до 1990 г. остана една от най-тъмните материи на българския преход към пазарна икономика и гражданско общество. Опитите в продължение на 15 години тя да бъде разкрита пред обществото и прочетена не се увенчаха с успех. В същото време се утвърди съмнението за упорито прикриване на една старателно подготвена операция за превръщане на бившите комунистически величия в новите богаташи и господари на прехода. Образно казано, това бе финала на революционната промяна, започнала на 9.Х.1944 г. и установила в страната тоталитарен комунистически режим, финал нужен да предостави заграбените от народа пари в ръцете на червените партийни вождове и техния антураж, но вече като частна собственост. Успехът на тази операция, която може спокойно да се нарече криминалната революция от 80-те години на миналия век, предопредели особеностите, трудностите и лутанията на българския преход. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Това са НЕЧИСТИ капитали! Такъв е БГ бизнеса! Разбира се, в понятието бизнес не слагам собственици на шивашки цехчета зарзаватчийници фризьорски салони, сладкарнички и тем подобни Няма какво да се правят на ощипани моми когато тук в БГ хората поставят знак на равенство между думата БОГАТ = ПРЕСТЪПНИК! Това че купената съдебна система не ги е признала за такива не променя факта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 11
iivanoff
преди 10 години
"Страхуваше ги с евентуални проверки за произхода на капитала им!"==================================================Има си международни норми и закони а следователно и пътища по които си се движат ТЕЗИ пари.. та няма как да ги страхува с нещо от което са имунизирани "законово" /това се променя в момента но още е рано!/... Та искам да кажа, че не ги е "страхувал" в смисъл да ги плаши с проверки, а че ги е гонил, за да няма пари тук, което е една от целите... съвсем различно е! Това е единия от пътищата по който се проведе кризата до БГ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
........Боравещите с тези капитали, са така наречените чуждестранни инвеститори на ***! ;)... Те са тези страхливи инвеститори които Бойко страхуваше да "инвестират"! Страхуваше ги с евентуални проверки за произхода на капитала им! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Ooo има капитал и капиталисти ...българи при това! Това са тези , чиито дядовци и бащи с кръв взеха държавата 1944! Има ги капиталите, още преди промените от 1989! Създадената на 01Април 1964г. Българска Външнотърговска Банка буквално изчезва! Вината е хвърлена разбира се, на сваления от власт и вече "безгласна буква" бай Тошо! Няма го и Луканков вече! Кой обра банката и в момента се знае от малцина, но е сигурно че само *** са имали властта да го направят! Това с големия обир на населението по Виденово, също създава капиталисти с авоари в чужбина, с част от които е изкупена на безценица България! Боравещите с тези капитали, са така наречените чуждестранни инвеститори на ***! ;)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
***, просто осребриха властта си и легализираха краденото! Това е така наречения от тях преход. То си е преход де, от където и да го погледнем! Простичко. Изобщо не се нуждае от по задълбочен анализ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
червени банки обраха населението по времето на Виденов. След 2 тиража хиперифлация, капитал = 0. След това каквото и да приватизираш, все ще е на смешна цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
Какъв капитализъм може да стане в България, след като ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още