fallback

Барозу се изказа за прием в ЕС на целите Балкани

Присъединяването им дава перспектива и е важен инструмент за поддържане на мир в региона

09:47 | 23.10.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова за приемането на всички балкански страни в ЕС. „В дългосрочен план ние ще приемем всички балкански страни, ако те отговарят на изискванията и критериите", заяви Барозу заяви пред германския таблоид Bild.

По думите му не бива да се забравя, че много от балканските страни едва преди няколко години са били въвлечени във войни една срещу друга. „Присъединяването към ЕС им дава перспектива и е важен инструмент за поддържане на мир в региона“. 

И за Турция вратите към членство в ЕС трябва са отворени, твърди Барозу . Това е "голяма, икономически и геополитически важна страна", чийто процес на реформи бил в интерес и на ЕС. Въпреки това е ясно, че присъединяването е възможно само „ако Турция отговаря на всички изисквания". „В крайна сметка за това трябва да се споразумеят всички държави-членки. Това вероятно ще отнеме известно време".

За първи път от три години насам във вторник страните-членки на ЕС гласуваха за откриването на още една глава в преговорите за присъединяване с Турция. Стратриралите през 2005 г. преговори протичат бавно, а в последните месеци имаше доста скептицизъм за това дали Турция може да отговаря на стандартите на ЕС, преди всчико заради масовото полицейско насилие срещу демонстранти през лятото.

Хърватия е най-новият член на ЕС сред балканските държави - страната се присъедини през юли тази година. Сърбия е страна-кандидатка от март 2012 г., но все още чака за началото на преговорите. Деликатен момент тук е конфликтът между Сърбия и Косово.

С Черна гора вече са започнали преговорите за присъединяване, но преди да се случи то, може да минат години. С Македония, която от 2005 г. има статут на кандидат, преговори не са започнали заради спора за името с Гърция. Косово и Босна и Херцеговина, както и Албания, също се считат за потенциални кандидати за членство.

Още за разширяването на ЕС, както и за актуализацията на бюджета на Европейската комисия, вижте в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още