IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу се изказа за прием в ЕС на целите Балкани

Присъединяването им дава перспектива и е важен инструмент за поддържане на мир в региона

09:47 | 23.10.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Барозу се изказа за прием в ЕС на целите Балкани

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова за приемането на всички балкански страни в ЕС. „В дългосрочен план ние ще приемем всички балкански страни, ако те отговарят на изискванията и критериите", заяви Барозу заяви пред германския таблоид Bild.

По думите му не бива да се забравя, че много от балканските страни едва преди няколко години са били въвлечени във войни една срещу друга. „Присъединяването към ЕС им дава перспектива и е важен инструмент за поддържане на мир в региона“. 

И за Турция вратите към членство в ЕС трябва са отворени, твърди Барозу . Това е "голяма, икономически и геополитически важна страна", чийто процес на реформи бил в интерес и на ЕС. Въпреки това е ясно, че присъединяването е възможно само „ако Турция отговаря на всички изисквания". „В крайна сметка за това трябва да се споразумеят всички държави-членки. Това вероятно ще отнеме известно време".

За първи път от три години насам във вторник страните-членки на ЕС гласуваха за откриването на още една глава в преговорите за присъединяване с Турция. Стратриралите през 2005 г. преговори протичат бавно, а в последните месеци имаше доста скептицизъм за това дали Турция може да отговаря на стандартите на ЕС, преди всчико заради масовото полицейско насилие срещу демонстранти през лятото.

Хърватия е най-новият член на ЕС сред балканските държави - страната се присъедини през юли тази година. Сърбия е страна-кандидатка от март 2012 г., но все още чака за началото на преговорите. Деликатен момент тук е конфликтът между Сърбия и Косово.

С Черна гора вече са започнали преговорите за присъединяване, но преди да се случи то, може да минат години. С Македония, която от 2005 г. има статут на кандидат, преговори не са започнали заради спора за името с Гърция. Косово и Босна и Херцеговина, както и Албания, също се считат за потенциални кандидати за членство.

Още за разширяването на ЕС, както и за актуализацията на бюджета на Европейската комисия, вижте в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Обратно - чрез резултата в абсолютната реалност /изхождаш от това което виждаш -> "менталноТО"/ определяш аксиомите за анали на действителността! - тогава ще започнеш да разбираш ПЛАНА!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
изкам да кажа, че "тази" незаменимост е извън полето ти на избор! В твоето поле, тези к-ва са отхвърлени като неморални и вредни... та съответно, няма как да съдиш ЧРЕЗ него и определящите го аксионометрични ограничения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ами помисли си простичко, ако имаш някаква фирма , каквато и да е - този и колегите му, за какво би ги ползвал в нея - в смисъл, за какво ще са ти "полезни"? За физически или интелектуален труд - Няма ли за какво? Аааааааа... я виж ТУК колко са незаменими! по няколко мандата наведнъж... значи който пуска музиката /парите/ той определя ползите от назначенията... А тук ползите са повече от всяка друга "измислена" "свободно-пазарна" фирма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ivanoff ти си:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Този не е добре ментално!!! Това изказване освен, че е популистко е и опасно! Къв мир бе другарю? Искаш да направиш нова Югославия, този път на целия континет! Как ще събереш толкова противоречащи си нации, като култура и интереси и ще им дадеш едно гражданство? Как ще събереш Гърция, България,Македония и другите предишни провинции на Османската империя в едно и после ще ги съединиш с Турция?? Какви са тези утопии? Европа не само, че няма да е мирна, ами ще стане тенджера под налягане. И този ЕС, създаден да донесе мир може да се пръсне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още