IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден опит за разширяване на ЕС

Брюксел препоръча Албания да получи статут на кандидат-член, за пети път ще бъдат подновени и преговорите с Македония

17:28 | 16.10.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Пореден опит за разширяване на ЕС

Европейската комисия (ЕК) препоръча днес Албания да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз (ЕС), както и за пети пореден път да бъдат подновени преговорите с Македония, съобщават от пресцентъра на представителството на ЕК в България.

“Стратегията за разширяването, която беше приета днес, затвърждава уместността на критериите за членство от Копенхаген, установени от ЕС преди 20 години. Те включват върховенството на закона, което остава категорично в същината на процеса на разширяване”, посочват от Брюксел.

“Съответните държави трябва да се справят с проблеми като съдебната реформа и борбата срещу организираната престъпност и корупцията на ранен етап от преговорите за присъединяване, за да покажат стабилни постижения, изразени в трайни резултати”, препоръчва Еврокомисията.

“Скорошните събития в редица от държавите в процес на присъединяване показаха колко е важно да се укрепят демократичните институции и демократичните процеси да станат по-обхватни. Всички страни от Западните Балкани и Турция трябва да предприемат по-нататъшни реформи, за да гарантират, че се спазват на практика принципите за свобода на словото и правата на хората от малцинствата, в т.ч. ромите”, посочва се още в съобщението.

“Необходимо е да се предприемат по-решителни мерки, за да бъдат защитени други уязвими групи от дискриминация”, препоръчва още ЕК.

За Черна гора Еврокомисията посочва, че страната продължава задоволително да изпълнява политическите цели за членство. За последната година страната се изправи пред редица предизвикателства, включително обвинения в злоупотреба с публични средства за политически и партийни цели, както и подкопаното доверие в изборния процес.

Брюксел констатира, че са необходими и промени в Конституцията, за да се засили независимостта на съдебната власт.

“Настоящата година беше историческа за взаимоотношенията между Сърбия и ЕС заради решението да бъдат открити преговорите за членство”, подчертава ЕК. От ключово значение обаче е нормализирането на взаимоотношенията на Белград с Косово, както и да се продължи с ключовите реформи.

Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Брюксел препоръча Албания да получи статут на кандидат-член-----------------Препоръчваме ви да станете член на БКП, ако не искате да ви чака много труден посредствен живот... На това ми напомня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още