IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден опит за разширяване на ЕС

Брюксел препоръча Албания да получи статут на кандидат-член, за пети път ще бъдат подновени и преговорите с Македония

17:28 | 16.10.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Пореден опит за разширяване на ЕС

От Брюксел припомнят, че Македония е кандидат-член за присъединяване към ЕС от 2005 г. Според институцията Скопие изпълнява политическите критерии за членство, а през следващата година трябва да се акцентира върху прилагането и засилването на законовата база и политическите рамки. Препоръчват се и мерки за понижаване на високата безработица, включително и структурни промени на пазара на труда.

За Албания ЕК посочва, че правителството и опозицията са си сътрудничели за приемането на няколко важни закона, както и че тирана е предприела допълнителни стъпки за борбата с корупцията, реформа на публичната администрация, прането на пари и други. Необходими са обаче и допълнителни мерки, за да бъдат напълно изпълнени политическите критерии за членство.

ЕК обаче не е доволна от прогреса на Босна и Херцеговина, липсва единна визия за бъдещето на страната и как тя ще функционира, както и остават проблемите с правата на човека. Брюксел препоръчва реформите в областта на правата на човека да бъдат осъществени най-късно до април 2014 г., точно преди парламентарните избори.

ЕК отчита все пак, че някои от постигнатите споразумения с европейските власти вече се прилагат и дават резултати. Отбелязва се също, че е започнало възстановяването на икономиката, но се подчертава, че безработицата е на безпрецедентно високи нива, както и че има незадоволителен прогрес към изграждането на функционираща пазарна икономика.

По отношение на Косово Брюксел посочва, че страната страната е засилила капацитета си да отговори на процеса по евроинтеграция, както и че е приела някои важни закони, но се подчертава необходимостта от допълнителни реформи.

За Турция ЕК посочва, че реформите продължават, но Брюксел изразява опасенията си за политическия климат в страната, както и правата и свободите на хората. За Исландия се подчертава, че страната изпълнява всички критерии за членство, но е решила да задържи финалното си решение, за да се проведе референдум заради споровете в областта на рибарството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Брюксел препоръча Албания да получи статут на кандидат-член-----------------Препоръчваме ви да станете член на БКП, ако не искате да ви чака много труден посредствен живот... На това ми напомня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още