IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски военни части щурмуваха авиобаза в Белбек

Украинските войници не са оказали съпротива

15:53 | 23.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руски военни части щурмуваха авиобаза в Белбек

Руски военни щурмуваха с автомати и гранати украинската въздушна база в Белбек, в близост до Севастопол. Най-малко един човек е ранен.

Акцията е знак за намеренията на Москва да поеме контрола над всички военни обекти в Крим след анексирането на региона. Киев реагира като засили контрола на административната граница между Херсонската област и Крим. На лице са опасения от провокации от страна на руските спецслужби.

Ройтерс съобщава, че въоръжени военни машини на практика са преминали през една от оградите на военната база, след като са започнали стрелба. Украинските военни не са оказали съпротива. Техният командир е задържан. Белбек беше една от последните военни бази в Крим под украински контрол. Местните жители празнуваха резултата от акцията.

По-рано руски военни поеха контрола над украински военен кораб, а невъоръжени активисти окупираха военноморската база в Западната част на автономната република. Белият дом предупреди Москва, че носи отговорност за всички действия на своите военни в Крим и призова Русия да започне незабавни преговори с украинските власти.

Превземането на военните бази идва на фона на пристигането на пратениците на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Както беше съобщено по-рано обаче, те няма да получат достъп до Крим. Първата задача на наблюдателите ще бъде опазване на правата на малцинствата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още