IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко всъщност е богат Уорън Бъфет?

Мнозина вярват, че „Оракулът от Омаха" е най-великият инвеститор, живял някога, а на нас ни е много трудно да оспорим този факт

08:37 | 30.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
 Колко всъщност е богат Уорън Бъфет?

Уорън Бъфет, известен и като „Оракулът от Омаха“, е един от най-богатите хора на планетата. Според списание Forbes в момента той е третият по богатство, като пред него са единствено Карлос Слим и Бил Гейтс.

Мнозина вярват, че Уорън Бъфет е най-великият инвеститор, живял някога, като е много трудно да оспорим този факт. Конгломератът, който Бъфет притежава - Berkshire Hathaway, в момента се оценява на 222 млрд. долара. Благодарение на дела си в компанията състоянието на Бъфет възлиза на милиарди долари.

И по-точно – към 22 април 2014 г. нетното му богатство e 67 089 649 430 долара, като само на този ден сумата нарасна с 433,3 млн. долара.

Уорън Бъфет вярва, че трябва да инвестира в компании, които разбира. Освен това той има по-особено отношение към компании, които реализират големи положителни парични потоци всяка година. Всеизвестно е, че в портфейла на Berkshire Hathaway има акции на Coca-Cola, American Express, Gillette и на Washington Post.

Всяка година хиляди хора се стичат на годишното общо събрание на акционерите на Berkshire Hathaway, нетърпеливи да чуят отговорите на Бъфет по въпроси, касаещи както неговата компания, така и икономиката като цяло. Годишната среща е станала известна като „Уудсток на капитализма“.

Бъфет получи своята доза критика през последните години. По време на издуването на дотком балона той бе обвинен за това, че не инвестира в акции на интернет компании.

Бъфет се защити, заявявайки, че не е разбрал компаниите, наблюдавайки оценките им. Все пак, когато балонът се спука, Бъфет се смя последен.

Интересно е, че благосъстоянието на Уорън Бъфет е 867 913 пъти по-високо от това на едно средно статистическо американско домакинство.

Повече за Уорън Бъфет и изпълнителните директори, които си струват всеки цент, можете да научите от разговора между Вероника Денизова от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"Колко всъщност е богат Уорън Бъфет? "------------- Колко члена има всъщност Чък Норис?- Два и всеки един от тях е по-голям от другия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Интересно а? Богатите американци май не са толкова богати.Ето интересен линкhttp://***.joshuakennon.com/a-look-at-household-net-worth-and-household-income-by-age-group-from-the-2010-survey-of-consumer-finances/а там пише"The median American household earned $45,800 pre-tax. So if your family generates more than $3,817 per month in pre-tax income (before payroll taxes, retirement savings, and other reductions), you are in the top half of society. You are in the richest 1 out of 2 Americans." Значи с доход от грубо 5500 лева бруто на месец на семейство, си в богатата част на американското обществоИнтересно е също дали имат предвид "богатство на средно американско семейство" или "средно богатство на американско семейство"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 9 години
Разделих нетното богатство на Бъфет на 867 913 пъти, с колкото надвишава това на средното американско домакинство и получих 77 300 долара е средното богатство на американско домакинство. Интересно дали в сумата влизат и имотите или само акции, пари и пенсионни сметки. Иначе е колкото две панелки в София:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още