fallback

Менда Стоянова: Промените за втора пенсия гарантират по-сигурно влагане на парите

Предложенията са насочени към търсене на източник откъде ще дойдат парите за втора пенсия за хората, които живеят по-дълго от средните разчети

13:59 | 28.04.16 г. 6

Освен обособяването на пенсионен пул, който да гарантира пожизненото изплащане на пенсиите, предложението на финансовото министерство за промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО) предлага и много други промени, които са добри, но никой не ги коментира, а те гарантират по-добра и сигурна работа на пенсионните фондове, по-сигурно влагане на парите на хората.

Това коментира председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR по повод предложението за промени в КСО. 

По думите й предложенията са насочени към решение на въпроса откъде ще дойдат парите за онези хора, които живеят по-дълго от средните разчети. В момента няма такъв източник и трябва да се вземе решение, каза Стоянова.

Тя обясни, че съществува и вариантът, при който да се остави право на всеки осигурен за втора пенсия веднага да изтегли парите си или да разполага с тях във времето. Стоянова обаче побърза да уточни, че в този случай лицето може да остане без втора пенсия и дори да стане с под минималната пенсия. 

Що се отнася до пенсионните фондове, Менда Стоянова коментира, че проектът предлага по-голяма сигурност и ликвидност за тях. Стоянова е убедена, че повечето пенсионни фондове са стабилни, но по думите й трябва да има повече сигурност за това къде фондовете инвестират парите и достатъчно доходност ли носят.

"Скоро ще има стрес тестове, оценка на активите на пенсионните дружества, и всичко ще стане ясно“, посочи председателят на бюджетната комисия.

Стоянова беше категорична, че проектът за промени на КСО е един вариант, предложен за обществено обсъждане - той не е внесен нито в Министерски съвет, нито в Народното събрание. По думите й това е начин да бъде обсъден този вариант и при необходимост да се коригира.

Още от разговора можете да гледате във видеото на Bulgaria ON AIR

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още