IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидия Шулева: Идеята за пенсионен пул няма кой знае каква алтернатива

Ще се даде избор на осигурените лица за начина, по който да си получават втората пенсия, смята бившият социален министър

10:40 | 28.04.16 г. 6
Лидия Шулева: Идеята за пенсионен пул няма кой знае каква алтернатива

Промените в начина, по който ще се изплащат бъдещите пенсии от втория стълб, бяха безалтернативни. Това каза Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria в коментар за предложенията на финансовото министерство за промени в Кодекса за социално осигуряване.

„При всички случаи трябваше да има регламентация на изплащането. Това се знае от доста време и се очакваше“, посочи Шулева.

Тя обаче отбеляза, че очакванията са били тези промени да бъдат достатъчно дискутирани, защото „обхващат редица аспекти на втория стълб и неговото бъдещо съществуване и развитие, а не само изплащането“.

Всички тези промени в насипен вид и то преди празниците е меко казано стресиращо, но да се надяваме, че ще се даде достатъчно време, за да се обсъди регламентирането на начина, по който ще се изплащат пенсиите“.

Лидия Шулева отбеляза, че има и още неясноти в механизма, който е предложен от финансовото ведомство, но „идеята няма кой знае каква алтернатива, защото изплащането на пожизнени пенсии безспорно минава през създаването в един общ пул“. 

"Въпросът е как ще се изчислява средната продължителност на живота. Това са детайли, които засягат много хора и би следвало да се предвиди достатъчно време, за да се обсъждат".

Шулева допусна, че при обсъждането ще надделее мнението да се даде избор на осигурените лица за начина, по който да си получават втората пенсия. Шулева даде пример с една от най-консервативните системи– във Великобритания, където се дава право, ако човек иска, до 50 на сто от спестеното по индивидуалните партиди, да бъде получавано като срочна пенсия, а останалата сума от партидата – пожизнено.

„Би следвало такава възможност да се предвиди и в нашия Кодекс, а не хората да бъдат лишени от всякакъв избор, както е в момента“, посочи бившият министър.

Експертът смята, че промените, предлагани от финансовото министерство, трябвало да се предложат след стрес тестовете на дружествата.

Шулева е за увеличаване на дела на втория стълб в общото пенсионно осигуряване. Нямаме обаче стратегия за поетапно такова нарастване, което би се отразило положително на пенсионната система като цяло.

Още от разговора гледайте в Bloomberg TV Bulgara

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Добра е, я. Без трева заникъде е този свят. Преди да окося ливадата я оставям да порасне малко, за да има за повече време. Да бъде жива и здрава Фандъкова, че озелени София така добре. Тук тревичка, там тревичка - и отидеш на работа с настроение. Ако ходиш по-често в парка, ще се убедиш и ти в това - гледай само некой пърч да не те изненада. И на работа, ако ходиш - пак. Номерът е да не стоиш само в гаража и да шмъркаш изгорели газове - може да хванеш синдром на Даун. После изглеждаш нефелав и не ти връщат ресто. С тревата няма такава опасност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Братле, от къде вземаш тревата? Изглежда е добра. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Интересно как въпросът за някакви си пенсии ни отведе до фундаменталния въпрос за живота и смъртта. Да има ли пенсии след живота, да няма ли преди смъртта - това са въпроси, достойни за времето на античния свят. Днешният философски отговор е - по-добре да взимаш пенсия, отколкото да си жив. Някому може да се стори странен подобен парадокс, но той е странен само, ако Бог е мъртъв, както казва Ницше. Но понеже Ницше греши, то пенсията си върви, докато човек следи дали редовно му я превеждат и разказва на Господа своето клето житие. Горе, на небето, има банкомати - човек може да изтегли от тях преснонапечатаните пари на ЕЦБ и да ги пусне от вълместите облаци като хеликоптерни пари на своите неутешими близки. Така ще се изпълни заветната мечта за икономически растеж на този свят, за което ще помагат пенсионерите от онзи свят. Или както се казва - два свята, една цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Това са елементарни неща и втората пенсия не може да е солидарна но проблема не е в това защото частните фондове ще фалират ,и съм обяснил подробно започвайки отдалече - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Няма никакъв проблем държавните пенсии да се реформират и всеки да си има лична партида и ако умре пред пенсиониране 50% да се връщат на наследниците а след пенсиониране вече може да е солидарно но и със малко по-справедливи клаузи например ако пенсионера умре до 5год. след пенсиониране да има някаква наследственост на 50% и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ей Богу ( може да се чете и "ей Бойко" :D)Във всички тези схеми за пенЦии само едно има значение и то е демографията. Каквато и да я мъдрите, на една територия на която младите са колкото пенционерите, ако не и по-малко, няма шанс за нормално съществуване след пенсия. Ф тос рет на мисли, спасението е тези фондове да придобиват активи на места с позитивна демография. След като законово сме нагърчили тези фондове да вкарват повечето от тези пари в облигации в България (държавни, общински и нам си кви още), в момента се спори дали нищото да се изплаща от собствена или от обща партида. Да ви кажа, няма да има съществена разлика. От принципна гледна точка е нагло и неправилно, но от практическа е все тая от къде ще си вземаш МИЗЕРНАТА пенсия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още