IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Промените за втора пенсия гарантират по-сигурно влагане на парите

Предложенията са насочени към търсене на източник откъде ще дойдат парите за втора пенсия за хората, които живеят по-дълго от средните разчети

13:59 | 28.04.16 г. 6
Менда Стоянова: Промените за втора пенсия гарантират по-сигурно влагане на парите

Освен обособяването на пенсионен пул, който да гарантира пожизненото изплащане на пенсиите, предложението на финансовото министерство за промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО) предлага и много други промени, които са добри, но никой не ги коментира, а те гарантират по-добра и сигурна работа на пенсионните фондове, по-сигурно влагане на парите на хората.

Това коментира председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR по повод предложението за промени в КСО. 

По думите й предложенията са насочени към решение на въпроса откъде ще дойдат парите за онези хора, които живеят по-дълго от средните разчети. В момента няма такъв източник и трябва да се вземе решение, каза Стоянова.

Тя обясни, че съществува и вариантът, при който да се остави право на всеки осигурен за втора пенсия веднага да изтегли парите си или да разполага с тях във времето. Стоянова обаче побърза да уточни, че в този случай лицето може да остане без втора пенсия и дори да стане с под минималната пенсия. 

Що се отнася до пенсионните фондове, Менда Стоянова коментира, че проектът предлага по-голяма сигурност и ликвидност за тях. Стоянова е убедена, че повечето пенсионни фондове са стабилни, но по думите й трябва да има повече сигурност за това къде фондовете инвестират парите и достатъчно доходност ли носят.

"Скоро ще има стрес тестове, оценка на активите на пенсионните дружества, и всичко ще стане ясно“, посочи председателят на бюджетната комисия.

Стоянова беше категорична, че проектът за промени на КСО е един вариант, предложен за обществено обсъждане - той не е внесен нито в Министерски съвет, нито в Народното събрание. По думите й това е начин да бъде обсъден този вариант и при необходимост да се коригира.

Още от разговора можете да гледате във видеото на Bulgaria ON AIR

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
3. нещо не съм я виждал в бели държави още. Щото това се брои капитал - и си е личен винаги. Има хибрид между 2 и 3 - плащане на част от парите накуп и после пенсия с остатъка.В момента се краде и се финансират кражбите от нови заеми - по схема през бюджета и междинни фондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Internet
преди 7 години
Общинската счетоводителка от Пловдив се е изразила по повод КРАЖБАТА на втората пенсия. Дянков открадна парите за здраве, Горанов - втората пенсия.Да живее милиционерската партия ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Добре е да се вземе от опита от държави, в които от години е така.Нека хората решат коя от посочените точки да изберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Препоствам коментарът ми от оня ден/под друга статия/:В 'белите' държави в момента на пенсиониране се предлагат следните възможности:1. Плащане на момента на парите по партидата накуп.2. Разсроченото им плащане на месец. Примерно имаш по нея 30 000лв и ги заявяваш на 100вноски х 300лв. Т.е. 8 години и нещо ще получаваш по 300лв. Ако починеш преждевременно, наследниците наследяват останалото. Ако 'оживееш' още 8г, получаваш пари само от НОИ.3. Избираш пожизнено получаване на пенсия, отказвайки се от възможността за наследяване.Очевидно Горанов и Ко са се вторачили в последната 3, избягвайки по всякакъв начин допускането на възможностите 1. и 2. по-горе.Не виждам причина за отнемане правото на избор в случая?Отделно на това този сигнал е определено негативен за всички - от инвеститорите до борсите и за кой ли не още.*********************************************************************************Добре е да се вземе от опита от държави, в които от години е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
"...откъде ще дойдат парите за онези хора, които живеят по-дълго от средните разчети?"Ами от първия стълб, г-жо Стоянова - от НОИ - забравихте ли, че има такъв или официално го обявявате за мъртъв!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Стефчо
преди 7 години
По думите й предложенията са насочени към решение на въпроса откъде ще дойдат парите за онези хора, които живеят по-дълго от средните разчети. То парите в УПФ-тата отдавна ги няма, а тая *** се загрижила за тия дето щяли да живеят по-дълго. Трепането ви е малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още