IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Рашев: САЩ и Китай намалиха вредните емисии през 2015 г.

Двете страни се присъединиха към Парижкото споразумение за климата с вече постигнати цели, твърди експертът

10:10 | 07.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като САЩ и Китай се присъединиха официално към глобалното споразумение за климата, постигнато в Париж през 2015 г., двете страни на практика подписаха нещо, което вече е факт – емисиите там вече са редуцирани. Това коментира експертът по устойчиво развитие Боян Рашев пред Bulgaria ON AIR. 

Той заяви, че Китай отбелязва през 2015 г. спад на емисиите спрямо 2014 г.. „Тоест те подписват нещо, което не ги ангажира с нищо. Същото се отнася до голяма степен и за САЩ", смята Боян Рашев.

САЩ постигат през миналата година спад на емисиите с 2,5% спрямо 2014 г. и една от причините е преходът от въглища към газ. 

„През 2005 г. САЩ произвеждат 50% от електроенергията от въглища и 18% от газ. Тази година 30% от електроенергията е от въглища и 34% от газ“, каза той.

Там промяната вече се е случила, коментира експертът.

Според него, ако споразумението за климата засегне авиоиндустрията и билетите на нискотарифните превозвачи поскъпнат, това ще ограничи пътуванията и възможностите за работа на голяма група хора.

България е успяла да договори с ЕС да намали вредните емисии с 0% до 2030 г., коментира още той. Причината е, че от 1988 г. сме намалили емисиите почти с 50%, изтъкна експертът.

Той смята, че в момента никой не знае точно доколко въглеродните емисии влияят на промените на климата и глобалното затопляне.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR. 


Можете да гледате още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още