IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските сортове зеленчуци изчезват заради изискванията на пазара

Транспортът на стотици километри означава третиране на продукцията с химикали, заяви проф. Донка Байкова

11:32 | 07.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българските сортове плодове и зеленчуци изчезват, но това се определя от пазара. Това каза пред телевидия Bulgaria ON AIR биопроизводителят Теодора Симеонова.

„Потребителите търсят най-ниската цена, а българският производител се конкурира с фермери от страни, където подпомагането е по-високо. Когато едно производство е субсидирано, тогава се получава много ниска цена“, обясни тя.

Симеонова се съгласи с данните, че 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са вносни. Тя припомни, че досега градинарите са получавали същите субсидии като зърнопроизводителите, които обаче имат по-ниски производствени разходи. 

Тя призна, че типично български сорт домат не би издържал дългия път до търговската верига.

Диетологът проф. Донка Байкова посочи обаче, че транспортът на стотици километри изисква промишлена обработка на семената и обраните зеленчуци с химикали за растителна защита и консервиращи субстанции.

Тя смята, че доматите е добре да бъдат обелвани преди консумация, както вече потребителите правят масово с ябълките.

Като видим, че доматът не е български, трябва или да ги бланшираме, или да ги обелим, каза тя. Въпреки това обаче част от вредните субстанции остават в зеленчука.

Вижте още във видеото:


Можете да гледате още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
polisat
преди 7 години
Не съм пробвал да ям прясна салата със бланширани зеленчуци ,но щом така казват... ?! При условие ,че остават вредни вещества ,информирайте затова хората. В хранителните вериги да има пояснения срещу всеки артикул. След като и тези храни са вредни какво друго остава ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още