IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на смартфони излизат болезнено от пубертета

Технологичният сектор достигна пика на смартфоните и пазарът е повече от наситен

13:35 | 07.01.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Клиентите на Apple сега си сменят телефона средно на 33 месеца, докато преди три години периодът бе 24-25 месеца, допълва той.

Понижените очаквани продажби на Apple, главно заради спада на търсенето в Китай, засилиха опасенията, че втората по големина икономика в света губи набраната инерция. iPhone на цена 1000 долара трудно се продава на китайските потребители, които се притесняват от икономически спад и търговската война със САЩ. Те също така имат богат избор от по-евтини смартфони местно производство, като устройствата на Huawei, Xiaomi и Oppo.

Фактът, че дори ударната сила на Apple - iPhone - е засегната, затвърждава една по-широка тенденция за всички големи производители на смартфони. След непрекъснат растеж едно десетилетие световните доставки на смартфони спаднаха с 3% до 1,42 милиарда през 2018 година, което е първият годишен спад според International Data Corp., която следи тези данни. Според IDC доставките ще възстановят растежа си с 3% през 2019 година до 1,46 милиарда, но това равнище е под нивата от 2017 година.

Не помага и четирицифрената цена на луксозните смартфони - 1100 долара за iPhone XS Max и 1000 долара за Galaxy Note 9 на Samsung. Най-луксозният модел Max се продава за 1450 долара в САЩ.

Стават все по-скъпи, а предлагат все по-малко и по-малко нови, иновативни функции, които всъщност ще използвам, каза Закари Пардис, 31-годишен техничар от Феърфийлд, Кънектикът. "Ще го сменя, когато спре да работи батерията. Когато съм принуден, да си купя нов телефон, ще си купя нов," коментира той.

Вивиан Янг, мениджър в пекинска технологична компания, също роптае срещу цената. "Никой не се нуждае от такъв телефон," казва тя.

Анализаторът от IDC Рамон Ламас казва, че цикълът може да удари дъното и отново да има растеж през 2021 или 2022 година, когато започва да приключва животът на телефоните, които хората ползват в момента. "Хората ще продължат да сменят телефоните си. В крайна смета и до това ще се стигне," отбелязва той.

Няма обаче вълшебна пръчица, която да даде тласък на растежа до равнищата, отчитани в миналото, когато секторът не бе толкова зрял.

Сгъваеми телефони, малки екрани, които се разгъват като портфейл, за да увеличат размера на дисплея - такива неща може да предизвикат оживление, но те са скъпи и не се очакват по-рано от края на годината.

Нещо друго, което може да насърчи растежа: следващото поколение мрежа - 5G, която телекомуникационните компании в момента изграждат. Очаква се да бъде по-бърза и по-надеждна от сегашната 4G. Първите смартфони, съвместими с 5G мрежата, трябва да се появят тази година.

Има повече натиск върху 5G заради новата вълна смартфони, понеже продажбите са толкова вяли, каза Айвс. "Ще има битка всеки срещу всеки при 5G телефоните, допълва той.

Години обаче ще бъдат нужни 5G мрежата да получи широкообхватно, национално разпространение, така че новите 5G смартфони, очаквани тази година, вероятно няма веднага да дадат резултат.

Анализаторите казват, че производителите на смартфони трябва да насочат усилията си към райони, които не са достатъчно наситени с телефони, като Африка и други, и да продават повече услуги като облачното съхранение, стрийминг музика и телефонен софтуер. Славните дни на неограничения растеж обаче изглежда са приключили.

"Ще бъде бавен, мъчителен процес," казва Ламас. "В никакъв случай това не означава край на пазара на смартфоните. Това обаче е индикация, че пазарът на смартфони може да е жертва на собствения си успех," допълва той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
d333
преди 5 години
И как ме дразнят, опитвайки се да правят все някакви смартфони с все по-големи екрани, а в същото време една батерия, която държи повече от 2 дена не ноже да направят. То нокиите и и ериксоните от едно време поне държаха по една седмица. И на това му казват иновации, да бе... Слагат по 10 камери вече и за какво са ми?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
lozkhris
преди 5 години
Че то беше ясно... Никой ли не помни какво се случи с Нокия?! Всички се надпреварваха да правят "шиколадчета", LG и Самсунекът започнаха да правят дизайнерски телефони на Армани и Прада.. Нокия изкарваше нови модели на 3 месеца.. И какво? Не бяха смартфони? Да, не бяха, но истерията си беше същата - тогава гиганти бяха Нокия и Ериксон, сега са Епъл и Самсунг... Всичко изведнъж се сгромоляса когато излезна първият iPhone. След това всички бясно хукнаха да ги копират, а Нокия и Ериксон са история. Ако Епъл не се осъзнаят СЕГА, нищо чудно да последват челния пример, при това sooner rather than later. И от трилионна компания може да се превърнат в жалка гаражна фирмичка...Повече истински иновации и по-нормални цени - това на *** Кук някой тр да му го набие в бетонната глава...Е-ех, Стийв, къде ти е наследникът?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още