IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Шабла прие декларация против проучвания за шистов газ в района

Решението на общинския съвет е срещу липсата на прозрачност и публичност за инвестиционните намерения

16:39 | 07.10.14 г.
Община Шабла прие декларация против проучвания за шистов газ в района

Община Шабла прие декларация против проучванията за шистов газ в района. Протестът е адресиран до президента, премиера и министрите на ресорните министерства, съобщи БНР.

Решението на общинския съвет е срещу липсата на прозрачност и публичност за намеренията за проучване за нефт и газ в блок "Вранино".

Протестната декларация се позовава на закона за подземните богатства, според който постановените разрешения и концесии следва да се обнародват в "Държавен вестник", да се публикуват на интернет страниците на съответните министерства и да се обявят в общините по местонахождение на обекта.

В община Шабла досега няма официална информация нито от българските власти, нито от дружеството "Парк Плейс Енерджи Корп" за инвестиционните му намерения. Още преди месец кметовете на Шабла и Каварна - Райна Бърдарева и Цонко Цонев реагираха, че общините са на тъмно по въпроса.

Това става месец, след като от партия „Зелените“ сигнализираха, че с решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се съгласува проект за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-11 Вранино“ в област Добрич. Основното опасение идва заради факта, че въглищните залежи в Добруджанския басейн са под подземни води.

От екоминистерството отговориха, че компанията е получила от екоминистерството одобрение на работна програма за търсене на природен газ в Добруджа, но още не е заявила дали ще използва ковенционални или неконвенционални методи. Тогава служебният министър Светлана Жекова декларира, че компанията няма разрешение за търсене и проучване, а всяко следващо действие ще бъде подлагано на оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост.

След това министерството постави допълнителни условия на инвеститора, според които категорично се изключва възможността за използване на неконвенционални методи (фракинг и др.) за търсене на нефт и газ.

Такава възможност към момента е изключена и от българското законодателство, заради наложения мораториум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още