fallback

Предлага се преквалификация на учители за ИКТ и компютърни науки

Очаква се образователната система да се обезпечи с преподаватели по иновативни образователни технологии по национална програма

15:57 | 18.01.21 г. 5

За да се справи с недостига на кадри в образователната система, притежаващи високо ниво на дигитална компетентност, управляващите предлагат чрез допълнително обучение да се преквалифицират преподаватели, за да могат да преподават дисциплини, свързани с информационните и комуникационни технологии (ИКТ) и компютърните науки. Това се предвижда в Националната програма „Дигитална квалификация“, публикувана за обществено обсъждане.

Предлага се по Национална програма „Дигитална квалификация“ в рамките на три години да се обучават настоящи и бъдещи преподаватели по учебни дисциплини и учители по учебни предмети и модули, свързани с работата в дигитална среда, както и представители на бизнеса, които искат да започнат да преподават.

Основната цел е чрез допълнително обучение да се преквалифицират преподаватели по други дисциплини и да се обучат представители от практиката, за да могат да преподават дисциплини, свързани с ИКТ и дигитализацията в различните степени на образователната система. 

Предвижда се да бъдат обучени 1000 преподаватели в прилагането на компетентностния подход с акцент върху дигиталните компетентности, обучители и обучени учители и преподаватели по ИКТ базирани иновативни технологии, както и такива, които могат да провеждат квалификационна дейност по тези теми. В рамките на програмата е предвидено и изработване на платформа за обмен на добри практики.

Предлага се преквалифициране на преподаватели от висшите училища по други дисциплини, за да могат да преподават и дисциплини, свързани с ИКТ. В рамките на програмата ще се обучат и учители по различни предмети в системата на средното образование, за да се повишат дигиталните им умения и компетентности и да им се осигурят възможности да се преквалифицират като учители по информатика и информационни технологии.

Целта е с програмата да се постигне повишаване на дигиталните умения и компетентности и преквалифициране на учителите в системата на средното образование, преподаващи по други учебни предмети, за да могат да преподават и информатика и информационни технологии.

Ще се привличат и представители от практиката за придобиване на специфични професионални знания, умения и компетентности, позволяващи да започнат да упражняват преподавателска дейност или да водят практически занятия, свързани с ИКТ и компютърни науки във висшите училища.

Очаква се образователната система да постигне кадрова обезпеченост с обучители по ИКТ базирани иновативни образователни технологии, с преподаватели по дисциплини, свързани с ИКТ и компютърни науки във висшите училища, с учители в средните училища, преподаващи по учебни предмети, свързани с ИКТ и компютърни науки в системата на училищното образование.

Представители от бизнеса трябва да бъдат привлечени като преподаватели и водещи практически занятия на студенти във висшите училища, както и като учители (в т.ч. по практическо обучение) в системата на училищното образование.

В доклада на просветния министър Красимир Вълчев се посочва, че образователната система у нас е недостатъчно обезпечена с кадри и неподготвена да отговори на изискванията и очакванията за иновативни методи и форми на преподаване. Необходимо е създаването на програма за подготовка на учители и преподаватели в областта на информационните и комуникационни технологии , които на свой ред да обучават ученици и студенти с умения и нагласи за учене в електронна среда, пише в доклада.

Програмата ще съдейства за стимулиране на висшите училища към повишаване качеството на предлаганото образование, както и за актуализиране на методите на преподаване, които да включват иновативни подходи и съвременни платформи за обучение.

Предвиждат се и целенасочени дейности за наблюдение, оценка и планиране на обучения за повишаване квалификацията в областта на дигиталните технологии на учителите и преподавателите във висшите училища. 

Програмата е насочена към преподаватели от държавни висши училища, акредитирани по реда на Закона за висшето образование, учители от системата на средното образование, както и към представители на бизнеса, които искат да започнат да упражняват учителска и преподавателска дейност. Приоритетна група са настоящи и бъдещи преподаватели по учебни дисциплини и учители по учебни предмети и модули, свързани с работата в дигитална среда, както и представители на бизнеса, които искат да започнат да упражняват учителска и преподавателска дейност.

В края на обучението се издава сертификат въз основа на проведен тест. Преподавателите, преминали успешно обученията и получили съответния сертификат, ще организират семинар в съответното висше училище с осигурено присъствие на представител от МОН и/или лектор от обучаващия екип.

Обученията ще осигурят възможност на желаещите да упражняват учителска и преподавателска дейност, да придобият и усъвършенстват ключови умения и професионални компетентности в областта на дигиталните технологии, които да използват в процеса на обучение на ученици и студенти.

Бюджетът на програмата е 2 млн. лева за период от три години. Финансирането се извършва от Министерството на образованието и науката (МОН).

Основно условие за финансиране на висшите училища е осигуряването на тясна обвързаност между националните и европейските стратегически документи и насоки, политиките за развитие на съответната институция и политиките за кадрово обезпечаване със специалисти от областта на ИКТ. Основно изискване към желаещите да се включат в обученията е демонстрирането на ясен ангажимент към развитието на съответното училище или висше училище в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
fallback