IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартовата заплата за учители става 1260 лв. от началото на 2021 г.

Това предвижда Колективният трудов договор, подписан от министъра на образованието

17:29 | 17.08.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Между 15 и 16,1 на сто ще е увеличението на индивидуалните работни заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2021 г. Това е предвидено в Колективния трудов договор (КТД), подписан от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

Стартовата основна заплата за учител става 1260 лв. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1300 лв., а на главните – 1350 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1535 лв., а заместник-директорите – 1420 лв., съобщават от Министерството на образованието и науката.

Увеличава се и възнаграждението за класните ръководители - стават 46 лева месечно за водене на задължителна документация и консултации с родители, деца и ученици. 

С 30 лева месечно ще се компенсират и разходите за консумативи на учителите, които водят обучение от разстояние в електронна среда в условията на епидемии, пандемии, енергийни кризи, извънредно положение или други случаи на непреодолими събития, които ще се изплащат като допълнително трудово възнаграждение (ДТВ) за времето на провеждането му.

За допълнително обучение на ученици, които са отсъствали повече от десет учебни дни от училище поради заболяване, или за консултации на ученици в самостоятелна форма на обучение поради здравословни причини, ще има възнаграждение от 15 лв. за всеки проведен час.

Средствата за ДТВ за постигнати резултати от педагогическите специалисти се планират в рамките на бюджетите в размер не по-малко от 4,2% и не повече от 5,0% от годишния размер на средствата за заплати.

Колективният трудов договор предвижда също образователните институции да планират не по-малко от 2,5 % и не повече от 3,5% от годишния размер на средствата за заплати на непедагогическия персонал за допълнително възнаграждение.

Предвижда се обезщетението при пенсиониране за учителите да е в размер на 11 брутни заплати от 1 януари 2021 година, които ще се осигуряват по национална програма.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
Тази статия може да се отнесе към фейк новини.....Когато минималната заплата уж беше 800 лева за учител без стаж,на сина ми като преподавател по физика му предложиха 180 (сто и осемдесет лева) на месец и то на граждански договор без включени осигуровки.....Вярно че беше млад преподавател,но по този начин го отказаха от така наречения "даскалък",та отиде в Германия.Така че тази заплата може да я получават в 5-6 училища и то в София.....Оправданието на директора било че нямали пълни паралелки.....Защо заблуждават хората.....?Какви 1260 лева.....?Какви 5 лева.....?Всичко е прах в очите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Увелипението е уместно, но тези 11 заплати при пенсиониране малко ме притесняват. Не мисля че трябва да се увеличават повече, може да се намалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още