IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималните заплати на старшите учители през 2020 г. ще достигнат 1120 лв.

МОН публикува проекта за промени в наредбата, гарантираща увеличението на учителските заплати с не по-малко от 17% догодина

14:05 | 09.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага проект за промени в наредбата за нормиране и заплащане на труда на учителите, с които да се гарантира увеличението на учителските заплати с не по-малко от 17% през 2020 година.

Проектът е публикуван на сайта за обществени консултации.

С проекта се предвижда минималните размери на основните месечни работни заплати на педагогическите специалисти да се увеличат с не по-малко от 17 на сто.

Проектът е разработен въз основа на поетите ангажименти на правителството за поетапно повишаване на възнагражденията на педагогическите специалисти, като до края на четиригодишния мандат на кабинета заплатите на учителите трябва да бъдат удвоени.

Повишаването на възнагражденията е една от основните мерки за преодоляване на недостига на педагогически специалисти и за мотивиране на младите хора да изберат учителската професия.

В проекта са посочени минималните размери на основните месечни заплати на педагогическите специалисти през 2020 г. 

Основна заплата - не по-малко от 1085 лв. ще получават младите учители през 2020 г., а през тази година началната учителска заплата е 920 лв. Същата основна заплата от минимум 1085 лв. през 2020 г. ще получават работещите в училище - възпитатели, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, треньори по видове спорт, рехабилитатори на слуха и говора, и ръководители на направлението ИКТ.

Минималните възнаграждения на старшите учители през 2020 г. ще достигнат 1120 лв., а на главните учители - 1176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите - 1246 лв.

За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за увеличението на трудовите възнаграждения на учителите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал.

Новите минимални размери на основните месечни работни заплати на педагогическите специалисти са съобразени с подписания през ноември 2019 г. на отраслово ниво Анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование.

Наредбата влиза в сила от 1 януари 2020 г. и е съгласувана с министъра на труда и социалната политика и с министъра на финансите.

В проекта на наредбата е направено и допълнение, свързано с необходимостта от определянето на минимална норма на преподавателска работа на педагогическите специалисти, преподаващи във втория гимназиален етап на средното образование по профилиращия учебен предмет "Предприемачество" в профила "Предприемачески".

Във връзка с изучаването на сходни икономически дисциплини, минималната норма преподавателска работа на педагогическите специалисти, преподаващи по профилиращия учебен предмет "Предприемачество" в профила "Предприемачески", е приравнена на нормата преподавателска работа по профилиращия предмет "Технологии", в размер на 700 часа годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още