IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите основни причини за провал на борсата

Не се влюбвайте в акция, предупреждава Антон Панайотов от Аларик Секюритис

13:38 | 08.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Антон Панайотов: Не се влюбвайте в акция! <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Антон Панайотов: Не се влюбвайте в акция! Снимка: Investor.bg

Три основни начина за провал на всеки, който инвестира на пазарите, очерта в рамките на четвъртия INVESTOR Finance Forum по време на първия панел „Инструменти и пазари“ Антон Панайотов, изпълнителен директор на Аларик Кепитъл.

Единият е фокусиране върху предсказанията, вторият е да се следва масата, а третият е трейдърът да се влюби, повдигна загадъчно завесата пред тезите си мениджърът.

„Изключително много предсказания не се сбъднаха – от това, че радиото няма да може да работи, че на света има място за максимум до пет компютъра, дори до изказването на Полсън, който вярва, че най-лошото е зад гърба ни. Предсказанията са една много добра рецепта за бъдещи разочарования. Стойте далече от тях!“, поясни първата опасност Панайотов. 

Втората основна причина за провал според него е следването на масата. „От нещо дребно се следва тенденция, която често става подобна на играта на „последния, останал без стол“. През 2008 г. бяха създадени 56 нови фонда за инвестиране в суровини спрямо едва 17 за целия период от десет години преди това“, каза той. А резултатът се помни от всички.

По думите му третата причина за провал и основен закон за инвеститора е влюбването и по-скоро - „влюбване в дадена акция“. „Трейдърът си мисли: „Не, не, тя ще се върне, аз знам. Минус 30% съм, но знам, че тя ще се върне (цената на акциите, бел. ред.). Това, което искам да кажа, е, че пазарът може да бъде неефективен много по-дълго, отколкото може да стигне капиталът. Казал го е Джон Мейнард Кейс и е изключително прав“, добави още Панайотов.

За останалите основни закони в инвестирането и завръщането на алфа стратегиите може да гледате видеото на Investor. В него Васил Сланчев и Деян Манковски от „Пощенска банка“ ще разкажат и за възможностите, които предоставят взаимните фондове. 

INVESTOR Finance Forum се проведe с подкрепата на Делтасток - генерален спонсор, Пощенска банка - основен партньор на форума, както и с подкрепата на  ЕЛАНА Финансов Холдинг, финансова група Karoll, Schroders, ActivTrades, Benchmark Finance, Alaric Capital, Българска фондова борса – София, Варчев Финанс и Финаналитика.

Партньори на форума са Асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Асоциацията на управляващите дружества (БАУД), Асоциацията на трейдърите в България, Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/. 

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nadia88
преди 7 години
Предложените заем и инвестиции. Ние ви помогне да получите заем или да инвестират в проектипогасяване продължителност от 1 до 30 години. Лихвен процент е 2.5 % годишно.Сума от ? 5000 до ? 20000000Контакт: manolakev_nadia***mail.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още