IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Присъствието на АБВ в кабинета спираше реформите

Правителството успя да извърши нужните промени само в областта на енергетиката, оцени бившият финансов министър

10:20 | 13.05.16 г. 1
Дянков: Присъствието на АБВ в кабинета спираше реформите

Присъствието на АБВ в управлението спираше реформите – в съдебната система, в системата на МВР, които са положителни, но не се случиха, защото „кабинетът беше толкова широк“. Това коментира бившият финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков пред bTV.

По тази причина той окачестви като положително напускането на политическата формация. В същото време обаче Дянков не очаква успех при прокарването на реформата във вътрешното министерство, защото срещу нея има и вътрешна съпротива в ГЕРБ в лицето на Цветан Цветанов.

Единствената реформа, която се получава, е в енергетиката, посочи Дянков. По думите му това е благодарение на усилията на енергийния министър Теменужка Петкова, председателя на енергийния регулатор Иван Иванов и депутата Делян Добрев, които са успели да намалят значително оперативния дефицит в енергетиката.

„Тримата тихо свършиха доста неща спрямо всички други сектори. Това (енергетиката - б.ред) е един от тежките сектори“, каза още Дянков.

Според него обаче за година и половина правителството на Борисов е трябвало да извърши още реформи.

Владислав Горанов се справя относително добре в рамките на толкова широка коалиция, каза още Дянков по повод своя наследник. Изискванията към финансовия министър обаче ще стават по-високи и особено по отношение на постигането на балансиран бюджет, което „наши съседки успяват до постигнат много по-бързо от нас“.

Дянков критикува още и политиката на правителството в момента „да се харчат повече пари сега в очакване на по-добри времена“.

Бившият финансов министър оцени като подходящо евентуалното назначение на Томислав Дончев на поста социален министър, защото той е бил кмет на Габрово – град в Северна България, който страда силно от демографските тенденции в страната, и може да даде решение на проблема с „изтичащите мозъци“ от страната.

По данни на Дянков над 30 хил. души са напуснали трайно България през 2015 година. Те са напуснали страната в търсене на възможности за реализация, защото не откриват такива у нас. 

Симеон Дянков не очаква предсрочни избори, защото никой не е показал програма за управление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Напуснали са страната в търсене на такава стана, на територията на която има държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още